Belföld

Jöhet a márkasemleges cigarettásdoboz, Magyarország is bólintott

cigaretta (Array)
cigaretta (Array)

Tíz állam, köztük Magyarország Párizsban megállapodtak, hogy aktív szerepet vállalnak a márkasemleges cigarettacsomagok népszerűsítésében.

Marison Touraine francia egészségügyi miniszter kezdeményezésében Franciaországon és Magyarországon kívül a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt.

“Valamennyien vállalták, hogy részt vesznek a márkasemleges cigarettacsomagok népszerűsítésében” – mondta Marisol Touraine. Egyes országok már elfogadták a vonatkozó jogszabályt, illetve most van folyamatban az elfogadása, mások pedig hivatalos kötelezettségvállalás nélkül vesznek részt a kezdeményezésben.

A márkasemleges csomagolással a dohányzás népszerűségét kívánják csökkenteni, elsősorban a fiatalok és a nők körében. Ezeken a dobozokon nincsen logó, egységes a külsejük, ugyanolyan színűek, méretűek és egyforma tipográfiával készülnek. Az egyetlen különbség a kisbetűvel feltüntetett márkanév. A doboz felületének nagy részét a dohányzás ártalmaira figyelmeztető képek és szövegek foglalják el. Magyarországot Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, valamint Beneda Attila, az EMMI egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte a tanácskozáson.

Sonkodi Balázs az MTI kérdésére elmondta: a jelentős médiaérdeklődés mellett tartott tanácskozáson Magyarországnak kiemelt szerep jutott. Az államtitkár bemutatta a résztvevőknek mindazokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt öt évben a dohányzás visszaszorítása érdekében tett. Nemcsak a trafiktörvényt említette, de a dohányzás betiltását a munkahelyeken, éttermekben, tömegközlekedési eszközök megállóiban, valamint a játszótereken és közvetlen környezetükben. Sonkodi a résztvevők támogatását kérte Magyarország azon küzdelmeihez is, amelyeket a közelmúltban elfogadott intézkedések, így a dohánytermékeket sújtó egészségügyi hozzájárulás bevezetése miatt az Európai Bizottsággal folytat.

Az államtitkár tájékoztatta a konferencián résztvevő minisztereket arról, hogy Magyarország már 2016 májusától bevezetni tervezi a cigarettákra vonatkozó egységes csomagolást, és további intézkedéseket is fontolgat annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is úttörő szerepet játsszon a dohányiparral szembeni harcában.

A résztvevők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben egyrészt további közös kezdeményezéseket ígértek, másrészt alapvető célnak tekintették, hogy minél több ország vezesse be lehetőleg minél hamarabb a dohánytermékek egységes csomagolására vonatkozó előírásokat.

A francia dohányzásellenes kezdeményezést támogatja az Egészségügyi Világszövetség (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének (FTCT) szervezete is. A világon elsőként Ausztrália vezette be a márka semleges cigarettáscsomagot 2012-ben.

A brit parlament márciusban hagyta jóvá a márkasemleges csomagolás bevezetését, a jogszabály jövőre lép hatályba, Írország után másodikként Európában. Franciaországban április 3-án döntött erről a parlament, és 2016 májusában lép a jogszabály hatályba.

Marisol Touraine elmondta: szeretnék elérni, hogy a mostani gyermekek legyenek az első nemdohányzó nemzedék. Emlékeztetett, hogy Franciaországban évente 78 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A WHO szerint – ha semmi sem történik – 2030-ra világszerte évente 8 millió halottja lehet a dohányzásnak. A kezdeményezés miatt a trafikosok több franciaországi régióban tartottak tiltakozó akciókat, és szerdára tüntetést szerveztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik