Belföld

Itt már soha többé nem lesz olyan népszavazás, ami nem érdeke a kormánynak

szavazas(210x140).jpg (Array)
szavazas(210x140).jpg (Array)

Különös, egzotikus érvek alapján utasította el sokadszorra is a vasárnapi boltzár miatti népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, Wodicska Zoltán kérdését ismeri el “elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után. A kérdés így megelőzte az MSZP-s Lukács Zoltánét. Az NVB azonban egyértelműségi aggályok miatt végül nem hitelesítette Wodicska Zoltán kérdését.

Az NVB hétfői ülésén három, a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó népszavazási kérdés hitelesítése ügyében döntött. Az NVB ülésének kezdetén a tagok kizárták a döntéshozatalból az MSZP delegáltját, mert úgy ítélték meg, személyesen érintett az ügyben, mivel ő nyújtotta be az MSZP-s Lukács Zoltán népszavazási kezdeményezését.

Hosszas tárgyalás után az NVB többsége úgy döntött, nem a Kúria internetes oldalán történő közzétételtől számítja a népszavazási kérdés “védettségének” megszűnését, tehát amikortól már új kérdést lehet benyújtani, és arról is döntött, hogy nem a népszavazási kérdés érkeztetése a döntő, hanem, hogy a beadványozó mikor érkezett a Nemzeti Választási Iroda épületébe. Az NVB ezek alapján minősítette “elsőnek” a Wodicska Zoltán által benyújtott kérdést.

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület, ami szintén részt vett a népszavazási kérdések benyújtásában, dühös közleményben reagált rapid gyorsasággal. Szerintük az NVB bohócot csinált a jogbiztonságból, “ez a hatalom fél az emberek véleményétől, helyette milliárdokért bábozza el nekünk, hogy a nemzeti konzultációk alkalmával kérik ki az emberek véleményét, holott eddig egyetlen nemzeti konzultációs folyamat sem zajlott transzparens és nyomon követhető módon.” Szerintük teljesen zavaros az NVB jogértelmezése, ami a népszavazások kiüresedéséhez vezethet.

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ellen az NVB-nél – közölte Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Az MSZP-s politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja “nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban”.

Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem többi között a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, “amelynek három minisztérium a fenntartója” – mondta Lukács Zoltán.

Sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán azt követően tartotta, hogy az NVB hétfői ülésén, amelyen három, a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdés hitelesítéséről döntöttek, vita bontakozott ki közte és Patyi András között.

A testület elnöke nem adott szót a szocialista politikusnak, aki egyike volt a népszavazási kezdeményezést benyújtóknak. Patyi András arra hivatkozott, hogy a beadványozó meghallgatása csak egy lehetőség. A kialakult szóváltásban az NVB elnöke a terem elhagyására kérte a képviselőt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik