Belföld

Buszfordulót építettek a Vár alá tök fölöslegesen

budai-var(960x640).jpg (Array)
budai-var(960x640).jpg (Array)

131 millió forintot költöttek ránk mindhiába a német, francia vagy épp holland adófizetők, hogy egy kihasználatlan fejlesztés épüljön meg a Budai Vár alatt.

Pazar buszfordulót építettek a Budai Vár tövébe, a Hilton-szálló alá EU-s pénzből, hogy könnyebben közelíthessék meg a turistabuszokkal érkezők a Várat – írja az Index. A lap szerint egy bökkenő van: senki sem használja ezt. Pedig lehetne, direkt építettek egy liftet. A még 2009-ben felmerült stratégiai cél az volt, hogy innen menjenek fel a turisták a Várba, ellenben a buszok ne pöfögjenek fel a Hunyadi úton a Hiltonhoz.

Az Index szerint a kérdés az, hogy miért kellett bruttó 131 millió forintot elkölteni, amikor a buszokat amúgy sem engedik fel a Hiltonhoz, csak áthajtanak keresztbe a Váron, vagy leparkolnak a Hunyadi úton. Mindenesetre az említett méregdrága buszfordulónál ki van rakva egy mindkét irányból behajtani tilos tábla, sok kivétellel.

Itt mennek be a hotel és a fenti Halászbástya Étterem áruszállítói, a Hilton-busz, amit gyakorlatilag már senki sem használ, taxik is behajthatnak, de ők eddig is felmehettek, valamint a mozgáskorlátozottak, akik viszont ingyen behajthatnak a Várba. A többi intézményt megkérdezve is az alakult ki, hogy oda is nagy ritkán érkeznek buszos csoportok, sőt a városnéző buszok be sem hajthatnak ide. Mondjuk nem is férne el a forgalmuk itt.

Közben a túloldalon, a Palota úton is épül majd buszforduló, ez másfél év alatt épülhet meg, ha a kormány rábólint a finanszírozásba, így a Hunyadi útról ki is lehet majd tiltani a buszokat. Bár akkor meg a Hunyadi úti buszfordulóra nem lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik