Belföld

Tóbiás: „Nálunk nem kell elzarándokolni Felcsútra”

Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)
Tobias-Jozsef(430x286).jpg (Array)

A szocialisták elnöke szerint a székház elhagyása annak is jele, hogy ezentúl a helyi választókerületek formálják a párt politikáját.

A bürokratizmus és központosítás szimbóluma volt a hátrahagyott Jókai utcai székház – mondta az Indexnek adott interjúban Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Már elnökké választásakor világos volt, hogy át kell alakítani a pártot, mert túl zárt, nem alkalmas arra, hogy képes legyen visszakerülni a helyi közösségekhez.

Székház helyett egy közösségi teret szeretnének létrehozni „Horn-center” néven – vázolta a terveket Tóbiás. Itt baloldali gondolkodók, műhelyek, szervezetek, értelmiségiek gyűlhetnek össze, ahogy itt ülnének le azokkal a szakmai csoportokkal, civilekkel is, akikkel szakmai kapcsolatot tartanak. Vidéken is hasonló terekkel váltanák fel a pártirodákat.

Az MSZP-t most a 106 választókerületben szervezik, az országos pártközpont napi operatív irányítása alatt. „Nálunk nem kell elzarándokolni Felcsútra” – mondta Tóbiás arra utalva, hogy a választókerületi vezetőket nem az elnök személyes döntése alapján jelölik ki, hanem a helyiek javasolják.

Tóbiást nem foglalkoztatja, hogy több kutató is tíz százalék alatt méri a pártot, úgy véli, az a lényeg, hogy „hová szeretnének eljutni”. Három időközi parlamenti választásból kettőt megnyertek – emlékeztetett. Azt viszont sosem ígérte, hogy 2015-re váltópárt lesz az MSZP, „építkezni kell, új válaszokat kell adni az embereket foglalkoztató kérdésekre” – fejtette ki.

A szocialisták nem ismerték fel, hogy az alaptörvény elfogadása után megváltozott az ellenzék eszköztára, „az ellenzéki összefogósdi finoman szólva nem volt sikeres” – vázolta a problémákat. Úgy látja, ezt a politikát nem lehet megismételni: nem füstös szobákban, hanem helyben kell eldönteni, ki induljon például Balatonfüreden.

Mesterházy esetleges visszatéréséről azt mondta: abban hisz, hogy a korábbi hibákat nem lehet megismételni. A volt pártelnök keresi a helyét, de Tóbiás szerint Mesterházy Attila komoly tapasztalatokkal rendelkezik, „kamatoztathatja például külpolitikai szaktudását”.

A miniszterelnökségre Tóbiásnak nincs ambíciója, arra van, hogy győzelemre esélyes jelöltet tudjon kiállítani a párt. A miniszterelnök-jelölt személyéről előválasztással döntenének – az aspiránsoknak a 106 választókerületben kellene kampányolni és meggyőzni a tagokat alkalmasságukról. A pártot arra is alkalmassá akarják tenni, hogy szakértőkből álló árnyékkormányt hozzanak létre – vázolta a terveket Tóbiás József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik