Belföld

Mi igaz a kormány reformot dicsérő plakátjaiból?

plakatkampany (Array)
plakatkampany (Array)

A kormánykommunikáció el van ájulva a gazdasági reformok sikerességétől. Megnéztük, mennyi igaz a plakátok állításaiból, pontról pontra.

Semmi.

Csak vicceltem, igazából egy csomó minden. Persze, hogy sok bennük az igazság, hiszen nem véletlen, hogy a kormány pont ezeket a témákat választotta. 

Nem akarunk illegális bevándorlókat

 

Talán ez a legigazabb állítás a kormány összes plakátjából. És a legnehezebben bizonyítható is. Nemrég a Nézőpont intézet készített egy közvéleménykutatást ezer fős, reprezentatív mintán. Azt inkább hagyjuk is, hogy ekkora mintán ritkán csinálnak valóban reprezentatív, alapos kutatást. A megkérdezettek háromnegyede mindenesetre azt válaszolta, hogy szerinte problémát jelent Magyarországra nézve az illegális bevándorlás. A nem illegális úton érkező bevándorlókat viszont a válaszadók több mint 50 százaléka befogadná.

Az új családi adókedvezmény nagy segítség

 

Attól függ, mit nevezünk nagynak. A családi adókedvezmény mértéke idén nem változik. Korábban írtunk a részletekről. Egy vagy két eltartott után havonta és gyermekenként 62 500 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Ez gyermekenként legfeljebb havi 10 ezer forinttal növelheti a nettó bért, amennyiben januárban nyilatkoztak a szülők.

Legalább három eltartottnál pedig gyermekenként 206 250 forinttal csökkenthető az adóalap, ami maximum havi 33 ezer forintnyi megtakarítást jelenthet. A friss házasoknak adott kedvezmény pedig havi 5 ezer forinttal csökkentheti az adóalapot. Ez értelemszerűen három, vagy több gyerek eltartásakor nagy segítség, a plakáton viszont csak két gyerek szerepel.

Nálunk nagyobb a gazdasági növekedés, mint az EU-ban

 

Ez igaz, most épp. Ha 2015 második negyedévét nézzük, a magyar GDP 3,7 százalékkal nőtt, miközben az euróövezet 0,7, a teljes EU gazdasága 1,2 százalékkal nőtt. De érdemes megjegyezni, hogy ez csak egy negyedév, és egy meglepően jól sikerült magyar adat. Ki tudja, hogy meddig fog tartani a növekedésünk, miközben természetes, hogy a nálunk fejlettebb gazdaságok lassabban növekednek. Az biztos, hogy az elmúlt nyolc évben (amiből négy már Fidesz-kormányzás volt) nem nőtt ennyire gyorsan a gazdaság. 

A gyermekeimnek ingyenes lesz az óvodai étkeztetés

 

Igen, már ha lesz óvodai férőhelyük. Magyarországon jó ideje komoly probléma a kevés óvodai férőhely. Varga Mihály nemrég bejelentette, hogy 2016-ig kétezerrel több helyet hoznak létre, de gyakran így is gyakorlatilag a születésnél el kell kezdeni szervezni az óvodai ellátást, ha közel, és jó oviba szeretnénk a gyereket íratni.

Újra nő a minimálbér

 

Kevesebb, mint ötezer forinttal. Most a minimálbér nettója 68 775 forint, jövőre ebből 73 665 forint lenne a kormány tervei szerint. Ez a minimálbérért dolgozóknak – akik nem trükközve vannak bejelentve – tényleg jó.

De a minimálbér kétélű kard. Egyrészt ezt nem az államnak kell kifizetnie, a cégeket kötelezi nagyobb kiadásokra. A minimálbér-emelések konzervatívabb elméletek szerint akár kirúgásokhoz is vezethetnek, de az nagyon valószínű, hogy nem javítják a gazdaság fehérítését. Ráadásul a plakáthoz pont egy olyan férfit találtak, aki külsőre inkább tűnik nyugdíjasnak, mint minimálbérért dolgozó munkásnak.

Akár 3 millió forint otthonteremtésre

 

Sőt, akár 3,25 millió forintot is össze lehet szedni a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel. A nagy előnye, hogy használt lakásra, és bővítésre is lehet igényelni. A CSOK összege függ attól, milyen lakást akarunk venni. De nem minden papsajt, mert az önerő fogalmát a bankok nagyon különbözően kezelik.

Sokat spóroltam a rezsicsökkentéssel

 

Ó, a rezsicsökkentés, a kormány előző bevándorlója. Igen, a rezsicsökkentéssel tényleg egy csomó pénzt meg tudott a képen szereplő hölgy spórolni. Az a nagy kérdés, hogy milyen áron. A szolgáltatók a csökkenő bevételek miatt gyakorlatilag lemondtak minden fejlesztésről az amúgy is elöregedett hálózatokon.

Mostanra odáig jutottuk, hogy a hirtelen nonprofitnak kinevezett szektor lassan teljesen állami kézbe kerül, és onnantól azt a veszteséget, amit a rezsicsökkentés után termel, majd adóbevételekből kell kifizetni. Már addig, amíg bármilyen fejlesztés nélkül működik a hálózat. 

Ráadásul nem csak rezsiből áll a világ. A lakástámogatások megszüntetését az önkormányzatok képtelenek pótolni, ezért pont a legszegényebbek lakhatási költségei nőnek. 

Meglepő, de igazságos

A kormány plakátjaiból tehát meglepően sok minden igaz. Tényleg nem véletlen, hogy pont a CSOK-ot és a bevándorlókat találták meg, hiszen sokkal nehezebb lett volna plakátra tenni mondjuk a Hungária-, Quaestor-, Buda-Cash- és Lombard-botrányokat, a folyamatosan egyre növekvő államadósságot, vagy az állam minden szintjét benövő korrupciót. Ezekben nincsenek akkora győzelmek, mint a rezsicsökkentésben. 

Az orbáni reformok, vagy ahogy a műszóbolond külföldi sajtó hívja, az Orbanomics megítéléséről elég komoly vita van. Nagyon sok mindenkit meglepett ugyanis, hogy egy csomó olyan intézkedés történt, aminek a tankönyvek szerint nem kellett volna működnie, és most épp úgy tűnik, mégis működnek. Persze nagy kérdés, hogy meddig, hiszen azokhoz az alapokhoz, amik miatt a magyar gazdaság ilyen állapotban van, nem nyúltunk hozzá. Erről egyébként itt lehet olvasni egy érdekesebb beszélgetést. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik