Belföld

LMP: a devizahitelek és a brókerbotrányok károsultjai vettek festményt Matolcsynak

matolcsy györgy (Array)
matolcsy györgy (Array)

Az LMP szerint felháborító, hogy az urizáló jegybank abból a pénzből vett Tiziano-festményt, amit a devizahitelek napi áron lebonyolított forintosításán keresett, és amit sajnál a három befuccsolt brókercég károsultjaitól.

4,5 milliárd forintot költött a Magyar Nemzeti Bank vezetése egy festményre a közelmúltban, felhatalmazás nélkül pazarolva az emberek pénzét. A Nemzeti Bank költekezésének forrása elsősorban a forintgyengülésen elért profit, amit az LMP szerint a költségvetésbe kellene befizetnie a jegybanknak. Emellett több mint százmilliárd forintot nyert az MNB a devizahitel-károsultakon a piaci áron végrehajtott forintosítással, a rászorulók megkárosításával. A jegybank nem vállalja a felelősséget az alá tartozó pénzügyi felügyelet hibáiért, és nem vesz részt a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír meglopott ügyfeleinek kártalanításában. Ugyanakkor, ha a jegybank veszteséges lesz, például a forintárfolyam erősödése miatt, akkor költségvetési pénzzel kell majd kisegíteni.

Az LMP szerint a jegybank vezetése az elmúlt években visszaélt a felügyelőbizottság hiányával. A közelmúltban szabálytalanul megválasztott fideszes többségű testülettől sem várható, hogy féket vessen Matolcsy György gátlástalan költekezésének. Így pedig közpénzek tíz- és százmilliárdjai folynak el, amelyekből fontos, hasznos célokat kellene támogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik