Belföld

A hőség elleni védekezéssel telt a péntek

Hőség (Array)
Hőség (Array)

A csaknem 40 fokos hőségben vizet osztottak, párakapukat állítottak fel, locsolnak, óvni kell embert, állatot, növényt – így sanyargatta Magyarországot a hőség pénteken.

Pénteken 0 órakor lépett életbe a tartós kánikula miatt hétfő délután 4 óráig elrendelt hőségriadó. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Víz, víz, víz

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok, a nagyobb városokban pedig ennél is magasabb lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A szakhatóságok azt kérik, hogy a következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba.

A MÁV ingyen ásványvizet biztosít az utasoknak 10 és 17 óra között Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson. A hőségriadó miatt fokozott készenlét lépett életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél. Péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat, a Deák Ferenc téren zacskós vizet osztanak, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.

Hűsölni

Miskolc belvárosában péntek délelőtt 11 órától ivóvizet osztottak a járókelőknek, és párakapukat állítottak fel több helyen. A strandok este nyolc óráig tartanak nyitva. Debrecen belvárosában, a Nagytemplom előtti téren is párásító kaput állítottak fel pénteken. Emellett megnyitják az önkormányzati kezelésű, légkondicionált épületek földszinti előtereit a hűsölni vágyók előtt, és ha szükséges, folyamatosan locsolják főként a belvárosi, nagyobb forgalmú utakat. A hőségriadó idejére Pécsen is több helyen permetkapukat állítottak fel, vizet osztanak, hűtik a forgalmas utakat, és a szokásosnál tovább üzemeltetik a szökőkutakat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év harmadik hőhulláma ismét a balatoni forgalom növekedését okozhatja. A hőhullám miatt szombatra és vasárnapra felfüggesztik a kamionstopot, amely egyébként szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben. Így a nehézteher-gépkocsik a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon, a sofőröknek nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk.

Minden élőlény szenved

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: a növényeket is megviseli a szokatlanul nagy meleg. A hőség rossz irányba befolyásolja az érést, a termést, a kártevők szaporodását, ezért a gyümölcsöket ajánlott, a zöldségeket pedig szükséges öntözni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felidézte, hogy a földművelésügyi miniszter által az erdőkre, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre elrendelt általános tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényes.

MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a hőségben a haszonállatokra és a házi kedvencekre egyaránt nagyobb figyelmet kell fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik