Belföld

Ezrével érkeznek az egyedül menekülő gyerekek

menekültek (Array)
menekültek (Array)

Többnyire a fóti gyermekotthonban helyezik el a kísérő nélkül érkező kamaszokat, akik általában még a menekültügyi eljárás vége előtt továbbállnak.

Az idei év első felében már csaknem 3800 kísérő nélkül érkezett gyermeket regisztrált a bevándorlási hivatal. Zömmel kamaszok, többségüket a fóti gyermekotthonban helyezik el, onnan viszont gyakran az első adandó alkalommal továbbállnak – írja a Magyar Nemzet.

A fiatalok egy része árvaként csatlakozik a lakókörnyezetéből útnak induló emberekhez, mások az út során szakadnak el családjuktól. Az is előfordul, hogy a kamaszokat hozzátartozóik indítják útnak annak reményében, hogy Nyugat-Európában munkát vállalva az ottani keresetükből támogathatják a hátramaradtakat.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője elmondta: a gyerekeket elsősorban Fótra küldik, ahol a magyar árvákkal együtt foglalkoznak velük. Ugyanúgy beadhatják menedékkérelmüket, mint a felnőttek. Az eljárás végét azonban kevesen várják meg. Többségüknek már él felnőtt hozzátartozójuk valamelyik európai városban, ezért az első adandó alkalommal továbbállnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik