Belföld

Éden Nóri: Ön szerint tudnom kellett volna, hogy kis híján meg fognak erőszakolni?

A lány szerint többször is előfordult, hogy erőszakoskodtak vele, a szerkesztők nem segítettek, lenézték a játékosokat. A TV2 szerint ez nem igaz, előre perrel fenyegette meg a sajtót, ha ezt közlik.

Áprilisban került adásba a TV2-n az Éden Hotel legbotrányosabb epizódja, melyben az egyik játékos, Gábor erőszakoskodott egy másik szereplővel, Nórával. A csatorna először megpróbálta eltussolni az ügyet, majd amikor már az egyik legnagyobb hirdetőjük kampánya leállításával fenyegetett, a csatorna társtulajdonosa, Yvonne Dederick belső vizsgálatot kezdeményezett. Az esetet viszont megrovással megúszták a felelősök.

Inkorrekt

Az eset sértettje, Stumpf Nóra a múlt héten beperelte a csatornát. A Heti Válasz csütörtöki számában elmondta: személyiségi jogi pert indított, mert megalázó helyzetben mutatták, és azt sugallták a nézőknek, hogy az erőszakoskodás hozzátartozik a férfi-nő kapcsolathoz. Először fel sem merült benne, hogy sikerrel perelhetne, mert már a felvétel helyszínén, Costa Ricán is kért segítséget a szerkesztőktől, de nem kapott. Csak azután, hogy adásba került a műsor, kapott biztatást és ügyvédi segítséget.

Nóra ügyvédje szerint a TV2-vel megkötött szerződés megkérdőjelezhető, mert inkorrekt. Nem lehet olyan megállapodást kötni, amely a jó hírnévhez, becsülethez, magánélethez fűződő jogok érvényesülését korlátozza, a szerződés ráadásul arra is kötelezte volna a játékosokat, hogy nem indíthatnak pert a csatorna ellen – ez szintén jogellenes. Nóra ugyanakkor azért írta alá a megállapodást, mert nem számított arra, hogy bármi rossz történhetne vele.

„Húsáru voltunk” 

„Szükségünk van arra, hogy átgázoljunk másokon és így érjük el céljainkat” – ez hangzott el Nóra bemutatkozó kisfilmjében, de a lány azt mondta: ő nem ilyen, a bemutatkozás élete első tévés szereplése volt, nagyon izgult és egy szerkesztő adta szájába ezt a mondatot. A játékba azért jelentkezett, mert motiválta a húszmilliós nyeremény, és az is, hogy kozmetikusként bővülhet a vendégköre. A műsort egyébként nem igazán ismerte, de az interjúban feltette a kérdést: „Ön szerint a castingon tudnom kellett volna, hogy kis híján meg fognak erőszakolni?”

Nóra elmondta: amikor kiszívják a nyakát, húsz percen át próbálják szétfeszíteni a combját és úgy kell lerugdosnia magáról a másikat, az egyértelműen szexuális kényszerítés. Ilyen ráadásul már Gábor erőszakoskodása előtt is előfordult, akkor sem kapott segítséget a tévésektől. De ezek után sem hagyhatta ott a műsort, mert tízmilliós kötbér lebegett a feje felett, sőt, miután kiejtették a játékból, akkor sem indulhatott haza, magára hagyatva, pszichológus nélkül három hétig váratták egy hotelszobában.

A lány szerint a szerkesztők lenézték a játékosokat, idiótának, agyhalottnak, gyökérnek nevezték őket a hátuk mögött. „Húsáru voltunk, akiket úgy mozgattak, ahogy akartak” – mondta, hozzátéve, hogy ha nem is megrendezett jelenetekkel van tele a műsor, de a szerkesztők igyekeznek minél több konfliktushelyzetet teremteni, amihez az alkohol is hozzájárul.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Előre fenyegetnek

A TV2 már az interjú megjelenése előtt közölte, hogy visszautasítja Nóra vádjait és „nem enged a zsarolásnak”. A lány állításait hamisnak és szándékosan manipulatívnak nevezték, mellyel szemben perelni fognak. Azt állították, hogy nyitottak voltak az érdemi párbeszédre, ennek ellenére csak egyszer sikerült Nórával és ügyvédjével találkozni, ennek során „nem kérték a műsor későbbi adásainak megvágását, korlátozását, sem pszichológus segítségét, pusztán anyagi követelést fogalmaztak meg – bár akkor még azt sem tudták, milyen jogcímen”.

Szerdán este egyébként több szerkesztőséget – így a Hír24-ét is – példátlan módon felhívta a TV2 sajtósa, és előre perrel fenyegetett meg minden sajtóterméket, ha közlik, hogy mit mondott Nóra a Heti Válasznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik