Belföld

Vádemelés lett Orosz Mihály Zoltán akasztós tiltakozásából

Benjamin Netanjahu és Simon Peresz arcú bábukat akasztatott Érpatak első embere. Az ügyészség szerint azért, hogy bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, gyűlöletet alakítson ki – írja a 444.hu.

A politikai performanszt Orosz Mihály Zoltán tavaly augusztus 3-án rendezte. Az izraeli vezetőket megszemélyesítő bábuk akasztása mellett megtaposott egy, az izraeli zászlót utánzó, de szabadkőműves jelképekkel kiegészített papírdarabot. Az egyébként az önkormányzat alkalmazásában lévő, ezen a rendezvényen hóhért játszó férfinak pedig parancsba adta az ítélet végrehajtását.

 
Fotó: Berecz Valter 

A 444.hu úgy tudja, a Nyíregyházi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt emelt vádat Orosz Mihály Zoltán ellen. Emellett felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, illetve elrendelte a felvételek visszavonását is.

A vádirat szerint “beszédének célja az volt, hogy a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet alakítson ki, egyidejűleg az általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre buzdított”.

Összefoglalásukban ez állt: „Az önkormányzat alkalmazásában lévő személlyel a vádlott Izrael állam vezetőit ábrázoló bábukat akasztatott fel, nyakukba megalázó tartalmú feliratot helyeztetett. Ugyancsak a rendezvényen a vádlott megtaposott egy Izrael állam zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot. A vádlott röviddel a rendezvényt követően egy hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Mindkét alkalomról felvételt készíttetett a terhelt és intézkedett azok interneten történő megjelenéséről is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik