Belföld

Végre egy jó hír a görögöknek, de nagyon rossz hír a teknősmigránsoknak

alekszisz ciprasz, jean-claude juncker (Array)
alekszisz ciprasz, jean-claude juncker (Array)

Ki lesznek toloncolva hagyományos élőhelyükre a Magyarországra illegális teknőscsempészettel behozott teknősmigránsok.

Mintegy hétszáz, csempészektől lefoglalt görög teknőst (Testudo hermanni) juttatnak vissza eredeti élőhelyükre, Bulgária görög-macedón határhoz közeli térségébe, az állatszállítmány kedden indult el a Szegedi Vadasparkból.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a szegedi intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állatokat 2014. szeptember 6-án találták meg a tiszaszigeti határátkelő közelében. A több mint ezer, zsákokba zsúfolt hüllő kifejezetten rossz egészségügyi állapotban volt, amikor a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába került. A szegedi gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Szent István Egyetem állatorvos szakembereivel karöltve mindent megtettek azért, hogy a legyengült teknősök közül minél többet megmentsenek. Nagy kihívást jelentett az állatok tartása, majd teleltetése is.

A szakemberek célja – amennyiben az lehetséges – a kezdetektől fogva a természetben gyűjtött teknősök visszajuttatása volt eredeti élőhelyükre. Ez azonban számos kockázattal jár a betegségek terjesztésétől az idegen génállományú egyedek elengedéséig az adott helyszínen.

A DNS-vizsgálatok segítettek a döntésben, egyértelmű eredményt adtak, a teknősök Bulgária görög-macedón határhoz közel eső területéről származnak. A hatóságok együttműködésének köszönhetően pedig elhárult minden akadály az állatok visszatelepítése elől.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a csempészek feltehetően Hollandiába akarták szállítani a védett állatokat, melyeket 1-2 eurós áron vásárolhattak. A hüllőket ott legalizálták volna egy tenyésztő közreműködésével. A hobbiállatként tartott görög teknősöket az eredeti ár akár százszorosáért értékesítik Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Az állatkertek fontos feladatot látnak el a természetvédelmi okokból lefoglalt állatok fogadásával, megfelelő módon való tartásával. Közülük a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Szegedi Vadaspark fogadja a legtöbb ilyen állatot, az utóbbi a schengeni külső határhoz való közelsége miatt. A szegedi intézmény tavaly – a mintegy 500 hazai védett állat mellett – összesen 1908 elkobzott egyedet fogadott, a teknősökön kívül 184 nagytestű papagájt és 519 egzotikus énekesmadarat, miközben az állatkertben összesen 1466 saját egyedet gondoztak.

A Szegedi Vadasparkban 1997 óta folyik nagyarányú mentőtevékenység, ennek megfelelően jelentős szakmai tudás, gyakorlat és tapasztalat halmozódott fel. Az elkobzott állatok ellátása, azok rendszerint tömeges száma miatt olyan speciális feladatnak minősül, amelyre jelenleg az állatkertek a legfelkészültebbek. Az állat-egészségügyi kockázatok jelentősek, hiszen többnyire ismeretlen eredetű állatokat fogadnak, sokszor vadonból származó, többnyire legyengült, stresszes egyedeket. Az állatok fogadását és tartását tehát csak a hatóság által engedélyezett és folyamatosan ellenőrzött karantén tudja ellátni, amelyben olyan állatorvosok és gondozók dolgoznak, akik speciális ismeretekkel és gyakorlattal rendelkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik