Belföld

Szijjártó: az Iszlám Állam már Európa ajtaján kopogtat

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)

Idén már 79 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra; felmérhetetlen hatással jár Európára, ha nem találnak közös európai választ a menekültkérdésre - mondta Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) diplomaosztóján.

A nemzetközi tanulmányok alapszakos és politológia alapszakos végzős hallgatók diplomaosztó ünnepségén a külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: rendkívül nagy és gyors változások történtek az elmúlt néhány évben, ma már háború van Európában, Magyarország közvetlen szomszédságában. Ami a Közel-Keleten történik, annak közvetlen hatása van Európára, Párizs és Koppenhága után jól látszik, hogy Európa komoly fenyegetettségben él, hiszen “a világ legbrutálisabb terrorszervezete most már a kontinensünk ajtaján kopogtat” – magyarázta.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora úgy vélte, érthető a kerítés felhúzása a magyar-szerb határon, de ez a lépés a probléma gyökerét nem tudja kezelni. Az igazi megoldás az lenne, ha a közvetlen kiváltó okokat igyekeznének megszüntetni azokban az országokban, ahonnan a menekültek érkeznek, viszont erre jelenleg nem látszik sok esély. Ugyan szükséges lehet a kerítés, de metaforaként értelmezve kifejezetten rossz lehet a hatása – mutatott rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik