Belföld

Polt nem mindent mondhat el a kémügyről

Polt-Peter(430x286).jpg (Array)
Polt-Peter(430x286).jpg (Array)

Polt Pétert a parlament jogi bizottságának tagjai kérdezhetik – zárt ajtók mögött – a mentelmi jog felfüggesztésének magyar gyakorlatáról és a Kovács Bélát érintő államellenes bűncselekmény egyes részleteiről. A legfőbb ügyész meghallgatásán a Jobbik képviselője nem vehet részt.

A legfőbb ügyész a kémügyben – tekintettel az államtitoknak minősülő adatokra – nem minden információt oszthat meg a testülettel – írja a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet rá, hogy Polt Péter tavaly május 12-én kérte az EP-től Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, mondván, a Jobbik politikusa ellen súlyos bűncselekmény miatt folytatnak eljárást.

Kovács ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal kémkedés gyanúja miatt tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a politikus rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

A képviselő a gyanú szerint az EU egyes intézményeiről adhatott ki információkat, amely az új büntető törvénykönyv szerint a hazaárulással azonos bűncselekmény. Az ügy kipattanása után Vona Gábor pártelnök sérelmezte, hogy miért nem tájékoztatták a titkosszolgálatok arról, kém lehet a pártban. A radikális párt korábbi sajtótájékoztatóján Kovács tagadta, hogy az oroszoknak kémkedett.

Mint korábban megírtuk, tavaly májusban, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén a nemzetbiztonsági szolgálatok képviselői arról tájékoztatták a bizottságot, hogy Kovács valóban kémkedés gyanújába keveredett. Az ülés utáni sajtótájékoztató közben Kovács Béla elhagyta a Képviselői Irodaházat, az újságírók hiába futottak utána, nem nyilatkozott, eltűnt a nyilvánosság elől. A bizottság tagjai a Jobbik delegáltjának kivételével meggyőzőnek értékelték a szolgálatok által közölteket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik