Belföld

Nem dúl a török, de kiépül a végvárrendszer

diósgyőri vár (Array)
diósgyőri vár (Array)

A kormány most stadionok helyett a várak felújításába ölné az Európai Unió milliárdjait. De vajon lehet-e hasznunk ezen épületek felújításából?

Óriási várfelújítási programot indított a kormány, a cél 31 vár 2020-ig történő kicsinosítása – írja a Vs.hu. A Nemzeti Várpogram költsége 25 milliárd forint, ezt uniós források megcsapolásával próbálja kiegészíteni a kormány. A munka 2016-ban kezdődik, három ütemben épülnek újjá a várak. Íme a lista.

  1. Az első ütemben, 4,5 milliárd forintért Sümeg, Eger, Diósgyőr és Kisvárda várai vesz részt.
  2. A második ütemben 12 milliárd forintért Szerencs, Visegrád, Gyula, Tata, Várgesztes, Csókakő, Mosonmagyaróvár, Csesznek, Várpalota, Simontornya, Nagyvázsony, Szigetvár és Doba várai vesznek részt.
  3. A harmadik ütemben 8,5 milliárd forintért a kereki, szigligeti, csobánci, szarvaskői, sárvári, esztergomi, nógrádi, drégelyi, hollókői, siroki, ónodi, szádvári, regéci és sárospataki várak épülnek újjá.

A lap megjegyzi, azért főleg északi várak szerepelnek a listán, mert a déli végvárvonal ma jelentős részben Szerbia, Horvátország és Bosznia területén áll.

A szigligeti vár várnagya, Lebedy János örül a pénznek, amiből rendbe tehetnék a várfalat, a kazamatákat és a gyerekeknek helyet építhethének foglalkozások tartására. Nagyvázsonyban se jönne rosszul a pénz, pedig pár éve felújították a Kinizsi-várat. Előtte viszont 50 évig hozzá se nyúltak. A Nemzeti Várprogramtól 1,25 milliárd forintot kaptak, de a várkapitányokat sehol se kérdezték meg, mire, mennyi kéne.

 

Cseszneken annak örülne Nagy Ferenc várkapitány, ha 2,5 milliárd forinthoz jutnának és az 1750-es állapotokra lehetne visszahozni a várat. Ők 750 milliót kaphatnak. Diósgyőr és Eger elégedett lehet azonban: az előbbit teljesen felújították, újjáépítették, Egerben jelenleg is zajlanak a munkálatok, a cél a XVI. századi állapotok visszaállítása.

Egerben őszinték voltak, a várak régen is pénznyelők voltak, most is, irgalmatlan összegek kellenek a fenntartásukhoz. A megszólaltatott műemlékvédelmi újságíró, Kovács Olivér szerint is a fenntartás lesz a nagy feladat, bár megtérülő beruházás is lehet. Sok vár körzetében vendéglátóhelyek épülhetnek és munkalehetőséget is adhatnak a várak.

Ráadásul különállóan, de ott van a Nemzeti Hauszmann Terv, a budai vár felújítása, ami akár 200 milliárd forintot is felemészthet. Lesz még Nemzeti Kastélyprogram is, amire 40 milliárdot különítenek el. Az erre szánt pénz háromnegyedét az EU adja majd, de még nem tudni, mi alapján választották ki a kastélyokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik