Belföld

Néhány százan voltak a menekültellenes tüntetésen

menekültellenes tüntetés (Array)
menekültellenes tüntetés (Array)

Buszokat szerveznének a határra a szélsőségesek, hogy ők fordítsák vissza a menedékkérőket. A tüntetők többször skandálták, hogy "Fehér Magyarország".

Menekültellenes tüntetést tartottak pénteken délután hat órától Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. Tudósítóink szerint legfeljebb ötszázan vettek részt a rendezvényen, bár Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetője ezerötszáz emberről beszélt. Zagyván kívül a rendezvényen felszólalt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vállaltan náci vezetője, Dobrocsi Lénárd jobbikos önkormányzati képviselő és Incze Béla, a HVIM budapesti elnöke.

A beszédekben elhangzott, hogy a szélsőségesek buszokat szerveznének a határra, hogy ők fordítsák vissza a menedékkérőket. Azt ígérték, hogy jövő héttől minden nap tüntetnek Budapesten és a menekülttáborok előtt. Az egyik felszólaló a menekültek segítőit “liberális takonyszervezeteknek” minősítette és arról beszélt, hogy addig folytatják “harcukat”, amíg “Magyarország nem lesz fehér”. A tömegben többször elhangzott a “Fehér Magyarország” skandálás.

 Fotó: Hír24

A rendezvényről távozók egy része a “Ledarálunk minden román csecsemőt” rigmust skandálta – írja az ATV.hu.

A HVG.hu tudósítója szerint a tüntetés előtt migránsok segítői igyekeztek eltüntetni a menekülteket a környékről, a készenléti rendőrök nagy számban érkeztek a helyszínre. Három tüntető azt mondta, azért vannak ott, mert „Debrecenben fehéreket erőszakolnak és ölnek meg a feketék”, noha valójában nem történtek ilyen esetek. Azt mondták, nem érdekli őket, hogy háború van ott, ahonnan a menekültek jönnek, „ha megmozdul egy fekete, széjjelbaszom” – közölte egyikük. A riporternek azt mondták: ők még kedvesen beszéltek vele, „de ha megjön a sereg”, vigyázzon. Kevésbé szélsőséges demonstrálók azt mondták: határzárat várnak a kormánytól. Szerintük pénzelik a menekülteket, valószínűleg Amerika, hogy ezzel gyengítsék Európát.

 Fotó: Hír24

A hat órakor kezdődött tüntetést a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte. Ellentüntetést is tartottak, a Baross-szobornál a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű csoport gyűlt össze.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik