Belföld

Lázárnak beszélnie kell az angliai luxusszállásáról

lázár jános utcafórum (Array)
lázár jános utcafórum (Array)

A miniszter első fokon ismét pert vesztett. A milánói és zürichi csillagászati szállodaszámláival kapcsolatban már jogerős ítélet van, de ő azt mondta: akár hazudhat is róla.

Ki kell adnia a Miniszterelnökségnek, hogy hol szállt meg Lázár János 2012 novemberi, angliai útján – mondta ki elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A pert a Direkt36 újságírója, Pethő András indította.

Pethő korábban az Origo főszerkesztő-helyettese volt, ahonnan tavaly júniusban távozott Sáling Gergő főszerkesztő leváltása után. Már akkor foglalkoztak Lázár János méregdrága külföldi hotelszámláival. Távozása után hivatalos panaszt írt a Magyar Telekomnak, a portál tulajdonosának, melyben azt írta, hogy tudomása van róla, hogy az ügy miatt a távközlési cég menedzsmentjére politikai nyomást gyakoroltak, ez vezethetett Sáling eltávolításához.

A Direkt36 felidézi: Lázárnak három magas szállásköltséggel járó útja volt, egy milánói és egy zürichi kiküldetésről már jogerős ítélet mondta ki, hogy a szálloda neve közérdekű információ, ennek ellenére még mindig nem adták ki.

Az angliai szállással kapcsolatos perben a Miniszterelnökség képviselője egyebek mellett azzal érvelt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter látogatásával kapcsolatban minősített irat született és ha kiadják a hotel nevét, abból kikövetkeztethető lesz, hogy melyik városban tárgyalt. Ezt az érvet erősen gyengítette, hogy Lázár maga beszélt arról, hogy Londonban tárgyalt.

A miniszter 2012 novemberében két napot töltött Londonban, neki és egy kísérőjének 920 ezer forintba került a szállás. A miniszter a korábbi jogerős ítéletekkel kapcsolatban egyébként azt mondta: nem akarja kiadni a szállodák nevét, de akár hazudhatna is róla, mert a bíróság úgyse tudná leellenőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik