Belföld

Ide kerülnek először a Szegednél elfogott menekültek

szegedi határrendészet (Array)
szegedi határrendészet (Array)

Évi harminc emberre tervezték, most napi 600-700 ügyet lát el a városi határrendészeti kirendeltség.

Noha eddig nem engedték be a sajtót a szegedi határrendészeti kirendeltségre és a röszkei ideiglenes menekülttáborba, az Átlátszó most készíthetett fotókat és videókat, miután elkísérték Szabó Tímea országgyűlési képviselőt (PM), aki képviselői jogával élve látogatást tett az intézményekben.

Éberhardt Gábor rendőr ezredes, a szegedi határrendészeti kirendeltség vezetője Szabó Tímeának elmondta: a létesítményt évekkel ezelőtt arra tervezték, hogy évente nagyjából harminc határátlépő ügyét dolgozzák fel, ehhez képest most napi 600-700 üggyel kell foglalkozniuk. Az állomány létszámát más megyei rendőrkapitányságok és a Készenléti Rendőrség tagjaival pótolják, valamint schengeni tagállamként uniós segítséget is kapnak. Az ezredes kiemelten fontosnak tartotta, hogy megfelelően felkészült állománnyal dolgozzanak és elejét vegyék a konfliktusoknak.

Egészségügyi szolgálat és fertőtlenítőegység is működik a kirendeltségen, az utóbbi egy konténerben. Ugyancsak konténerekben helyezik el a határátlépők egy részét az ügyintézés idejére, ez legfeljebb 24 óra lehet. Éberhardt szerint a rácsokra a rend megőrzése érdekében van szükség, a menekültek szabad mozgása akadályozná a munkát és konfliktusforrás lenne. Történelmi egyházakkal, segítő szándékú civil szervezetekkel és a Vöröskereszttel is együttműködnek, a civilekkel való közös munka jól megy – mondta az ezredes.

Szabó Tímea Röszkére is ellátogatott, ahol egy hatalmas hangárban, több sorban lerakott priccseken várakoznak a regisztrációra az elfogott határátlépők. A regisztráció során leveszik az ujjlenyomatukat és sorszámot kapnak, ami csuklójukra és csomagjukra is rákerül. Ezután hatalmas katonai sátrakban várják a buszt, amely a következő állomásra, gyakran a szegedi határrendészeti kirendeltségre viszi őket.

A helyszíneken készült fotók, videók az Átlátszón nézhetők meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik