Belföld

Többszörösen büntet ma az időjárás

hőség (Array)
hőség (Array)

Ma még 40 fokkal gyötör az Omega-blokk, hogy aztán komoly viharok hozzák meg estére a felfrissülést. No meg a jégesőt, viharos szelet, fejfájást és koraszüléseket.

A mai és az elmúlt napok szinte kibírhatatlan forróságát egy Omega-blokknak nevezett légköri jelenség okozza. Egy olyan magaslégköri áramlás, ami a görög abc-ből ismert Ω betűt rajzol ki. Kialakulása és természete alapfokot némileg meghaladó meteorológiai ismereteket kíván, ezért Cséki Gergő meteorológus javaslatára el is tekintünk attól, hogy belemenjünk a részletekbe.

Fotó: Thinkstock

Előbb a hőség

Számunkra most az a lényeg, hogy ha az Omega-blokk nyáron alakul ki, akkor a “betűn belüli” területen száraz és nagyon meleg időjárás lesz uralkodó, mondhatjuk, beszorul a hőség – magyarázza az Időkép.hu meteorológusa. Veszélyes időjárási jelenségről van szó, ilyenkor megszaporodik a hőgutás, napszúrásos esetek száma.

A hőség akár életveszélyes is lehet, különösen veszélyes kisgyermekek, idősek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára, de még az egészséges embereket is meggyötri. Nem véletlen a tisztifőorvos többször ismételt figyelmeztetése. A meteorológia viszont nem a riogatásról szól, hanem hogy felkészülhessünk az esetleges károk kivédésére. Lesz ilyen a folytatásban is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Aztán szél és jég

Bármilyen nehézkesen is mozdul, az Omega-blokk sem maradhat felettünk örökké, esetünkben az óceán felől érkező áramlás szorítja lassan kelet felé. Már csak órák kérdése az enyhülés, de keleten ma még 39-40 fokig emelkedik a hőmérséklet. Nyomában pedig heves viharok érkeznek, a károkozó erejű, 90 km/órát meghaladó szél és jégeső miatt a meteorológiai szolgálat a legmagasabb, vörös figyelmeztetést adta ki az ország nagy részére.

Nagy csinnadrattával érkezik tehát az enyhülés, ami a mostani helyzetben törvényszerű. Ha egy gyorsan érkező hidegfront száraz, meleg területre “fut” rá, a fizika törvényei szerint elkerülhetetlen az erős szél és a nagyméretű jeget hozó jégeső kialakulása – magyarázza Cséki Gergő.

Fotó: Thinkstock

Vége az álmatlan éjjeleknek

Ami pedig a felfrissülést illeti, a hidegfront kora délután, nyugat felől érkezik, a délután második felére eléri a Duna vonalát, estére pedig a Tiszántúlt, holnap reggelre pedig el is hagyja az országot. A nyomában már 13-18 fokos reggelre ébredhetünk, vagyis ma éjjel már vélhetően senki nem fog a hőség miatt álmatlanul forgolódni.

Megvan ugyanakkor a böjtje is, a 10-15 fokos hőmérsékletcsökkenés megviseli a szervezetet. Főleg a hidegfrontra érzékenyek számíthatnak erős fejfájásra, migrénes rohamokra, vérnyomás-ingadozásra, de gyakoriak lehetnek a koraszülések is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik