Belföld

Vona: a Fidesz felülmúlta korrupcióban a szocialistákat

A politikus szerint a bevándorlás kérdése elterelte a figyelmet a magyar-cigány együttélésről, de a „néppártosodó” Jobbik továbbra is foglalkozna ezzel.

A Fidesz megroppant, a baloldal agonizál – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője keddi „félév-értékelőjén”. Szerinte a következő választáson két alternatívája lesz az embereknek: vagy a mostani kormánypártnak, vagy nekik szavaznak bizalmat.

Vona a korrupciót és az arroganciát nevezte Fidesz és a Jobbik közti választóvonalnak. Szerinte a Fidesz számtalan jelét mutatja a cinizmusnak és míg 2010 előtt úgy vélték, hogy az MSZP-t lehetetlen felülmúlni korrupcióban, ezt megcáfolta az élet.

A pártelnök képmutatónak minősítette, hogy a kormánypárti képviselők elzárkóznak a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatának nyilvánosságától. Azt is szóvá tette, hogy nem reagáltak arra a gyanúra, hogy a Quaestorból menekítettek-e ki pénzt a bedőlés előtti napokban. Semmilyen következménye nem volt Tiffán Zsolt képviselő kormányközeli maffiózókat emlegető írásának sem, miközben Vona szerint elvárható lenne, hogy feljelentés szülessen és a sajtó is jobban érdeklődjön a téma iránt.

Kifejtette: a magyar-cigány együttélésre a bevándorlás miatt kevesebb hangsúly esett, de ez szerinte mai napig problémát okoz. Konstruktív szakmai vitát sürgetett, azt mondta: égető a helyzet, megoldásokat kell találni. Kitért arra is, hogy bízik abban, hogy a kormány a „verbális uniószkepticizmuson” túl érdemben is hajlandó foglalkozni a csatlakozási szerződés és az alapszerződések módosításával.

A Fidesz-frakció úgy reagált a Vona Gábor által elmondottakra, hogy a pártelnök és a szélsőséges nézeteiről ismert Jobbik eddig mindig lelepleződött azzal, hogy „csak a levegőbe beszélnek”, az „embereket védő, megélhetésüket segítő” törvényeket nem szavazták meg vagy tartózkodtak. „Számtalan esetben együtt szavaztak Gyurcsány Ferenc szövetségeseivel” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik