Belföld

Megújítanák a patikusképzést

patika (Array)
patika (Array)

Nagyobb hangsúlyt kapnának a gyakorlati feladatok.

Nagyobb teret adna a gyakorlati oktatásnak a patikusképzésben a Magyar Gyógyszerészi Kamara, emellett szükségesnek tartja a jogi és számviteli alapismeretek tanításának erősítését, írja a Magyar Hírlap kedden a kamara honlapján közzétett, a graduális gyógyszerészképzés megújítására tett ajánlásokról.

A kamarát jogszabály hatalmazza fel arra, hogy a graduális és posztgraduális képzéssel kapcsolatban javaslatokat tegyen, illetve változtatásokat kezdeményezzen.

Az ajánlásban felhívják a figyelmet arra, hogy átalakultak a gyógyszerészekkel szembeni elvárások, egyre hangsúlyosabbá válik részvételük a megelőzésben, népegészségügyi feladatokban, emellett sokuknak saját vállalkozását is irányítania kell.

A kamara szerint a képzésbe belépő hallgatók felkészültségének egyenetlenségei miatt felértékelődött a felzárkóztatás, az alapozó tárgyak, holott a megújuló oktatásnak inkább a gyakorlati és problémamegoldó ismeretek átadását kéne ösztönöznie.

Javasolják, hogy az oktatásba több, közforgalmú, ipari és klinikai területen dolgozó gyógyszerészt vonjanak be, és úgy vélik, az eddigieknél hangsúlyosabban kell oktatni a gyógyszerészi gondozást, klinikai és prevenciós ismereteket, biotechnológiát, gyógyszerészi kommunikációt, a jogi, közgazdasági és számviteli alapismereteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik