Belföld

Ki köszönheti a legtöbbet a menekülteknek? Orbán Viktor

Orban-Brusszelben(960x640).jpg (Array)
Orban-Brusszelben(960x640).jpg (Array)

Stabilizálni tudta a menekültkérdés megragadása a Fidesz zuhanó népszerűségét, ezért öröm van a pártban. Várhatóan nem is fogják elengedni a bevándorlók grabancát.

Nagy a boldogság a Fidesz háza táján, ugyanis a menekültügy kalapálásával a Fidesz uralni képes a közbeszédet, és senki sem beszélt a párt korrupciógyanús ügyeiről – fejtegeti a 444. A lap szerint a politikai kabinetnek nevezett legfőbb kormányzati kupaktanácsban jó a hangulat.

A Századvég felmérése szerint stabilizálódott a kormánypárt támogatottsága, ami a netadós, simicskás, tapolcai vereséges rossz időszak után komoly kilábalásnak számít a bizalmi válságból. A menekültkérdés mentén azonban sikerült megfogni a süllyedést, sőt a Századvég nemrég már 30 százalékos teljes népességen belüli támogatottságot mért. Ráadásul a Jobbik növekedése is megállt emiatt.

Persze tény, hogy még messze nincs minden rendben a Fidesz háza táján: tavaly októberben még 45 százalék támogatta a kormányt, aztán 1,2 millió szavazó elpártolt tőlük. Ráadásul ez Századvég-adat, a Fidesz-közeli intézet márpedig a kormánypártnak hízelgő adatokat szokott közölni.

 

A jövő mindezek miatt egyértelmű, a bevándorlási kérdést kell napirenden tartani. Újabb konfilktusok várhatók emiatt az Európai Unióval és a szomszédos államokkal is, ennek már része volt az uniós menekültkvóták elutasítása, illetve az osztrákokkal szemben a dublini egyezmény visszamondása (vagyis az ezzel való fenyegetés).

A kormány azzal számol a menekültkrízis elhúzódásával, hogy akár a 2018-as választásokig uralhatja ez a közbeszédet. Egy bukta lehet a kormánynak, ha már tényleg annyi menekült lépi át a határt, amit egyszerűen nem tudnak kezelni.

A Fideszhez kapcsolódó csapaton belül Habony Árpádé a dicsőség az egész kampány irányításáért. Rogán Antal szervezi a kommunikációt, Arthur Finkelstein, az amerikai guru pedig magukat a plakátüzeneteket rakta össze. Habony persze még így se túl népszerű a régi fideszesek között, de most ez is elcsitult, sőt a helyi pártszervezetek közötti balhék is elhaltak. Valószínű viszont, hogy Rogán tényleg kormányfői kabinetfőnök lesz, míg Habony újjáépíti a Fidesz körüli médiabirodalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik