Belföld

Íme egy videó Orbán titokzatos tanácsadójáról

Finkelstein (Array)
Finkelstein (Array)

A negatív kampányok feketeöves mestere, Arthur J. Finkelstein nagyon ritkán szólal meg nyilvánosan, többnyire a háttérből osztogatja tanácsait, most mégis előkerült róla egy felvétel, amiből sok dolog kiderül, hogyan csinálja a kampányokat.

Egyre több infó derül ki a még Habony Árpádnál is titokzatosabb tanácsadóról, legutóbb például az, hogy Habonnyal együtt céget alapított Londonban. De azt is megírtuk, hogy ingyen gyártja az ellenségképeket a miniszterelnöknek.

A 444 most rátalált egy videóra a YouTube-on, egy prágai gazdaságpolitikai konferencián beszélt négy évvel ezelőtt, a videó három éve került föl, de annyira kevesen nézték meg, hogy tele van új információkkal.

A magyar viszonyokat, a Fidesz kampányait is jobban meg lehet érteni ebből. Finkelstein végig kimérten, nagy átéléssel beszél, a fő üzenete az, hogy a választókat nem racionális érvekkel kell meggyőzni, hogy hová, mire szavazzanak, vagyis mire és kire ne, mert az embereket egyre kevésbé érdekli a politika.

„A legfontosabb kérdés nem az, hogy mit tudnak az emberek a politikáról, hanem hogy mit nem.”

„Egy jó politikus előbb mond neked valamit, ami igaz, mielőtt elhiteti veled azt, ami nem. Ha olyan dolgokat kezdene mondani, amik nem igazak, utána nem hinnéd el azt sem, ha később igazat mondana.”

Ezek a fő állításai, amihez még hozzáteszi, hogy a látvány a fontos, a kampány. Ehhez jön még az itthon már jól megszokott ellenségkép, mert a politika nem racionális, hanem „az érzelmekről és a dühről szól”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik