Belföld

Húznak egyet a nadrágszíjon az állami vezetők

lazar-janos(960x640).jpg (Array)
lazar-janos(960x640).jpg (Array)

Csökkentette a parlament az állami vezetőknek járó juttatásokat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre vonatkozó javaslatát 126 igen, 35 nem szavazattal, 31 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A tárcavezető elsődleges célként jelölte meg, hogy a kormányzati irányítás vagy felügyelet alatt álló szervek vezetőinek juttatásai ne valamely állami vezető juttatásához igazodjanak, hanem a kabinet saját hatáskörben szabályozhassa azokat.

A törvénymódosítás megteremti az új modell kialakításához szükséges szabályokat és felhatalmazást ad a rendeleti szintű szabályok megalkotására. Pontosították egyebek mellett a miniszterelnöki megbízottakra vonatkozó passzust: ők így a legfeljebb államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazás mellett kormányrendeletben meghatározott juttatásokra lesznek jogosultak.

A kormánybiztosok, kormányhivatal- és központihivatal-vezetők juttatásai sem az államtitkári juttatásokhoz igazodnak a továbbiakban, hanem kormányrendeletben szabályozzák azt. Ugyanígy a miniszteri biztosok juttatásait sem a helyettes államtitkári juttatásokhoz kötik, hanem kormányrendelethez.

Lázár János korábban azt mondta: az újraszabályozással kevesebben lesznek jogosultak kiemelt egészségügyi ellátásra, pontosítják az utazási juttatásokat és – az üdülők eladása miatt – megszüntetik a kormányüdülő-használati jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik