Belföld

Iskola a tűréshatáron, fellázadtak

budai nagy antal gimnázium (Array)
budai nagy antal gimnázium (Array)

A Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóválasztási botránya miatt sokalltak be.

Karsay Ferenc fideszes polgármester egyeztetése eredménytelen volt a szülőkkel, akiknek a felháborodása a botrány miatt csillapíthatatlan. Petíciójukkal immár közvetlenül Balog Zoltán miniszterhez fordulnak, demonstrációt szerveznek. A pártsemleges szülői közösségnek a Hír24-hez eljuttatott közleménye ismét felidézi, hogy nemcsak ők, hanem a tanárok, a diákok sem támogatják az új igazgatót. Még a Klik sem. Csak a helyi önkormányzat és a minisztérium. Ez szerintük példátlan Budafok-Tétény életében. A szülők hiába kérték nyílt levélben a polgármestert, támogassa a szülők Balog Zoltán miniszterhez intézendő petícióját. Június 30-án elutasító választ kaptak, Karsay Ferenc tudatta, hogy „nem áll módjában, de szándékában sem a hatáskörrel rendelkező minisztérium döntésével szemben ellenérzést kifejezni” és egyébként is “köti őt a képviselő-testület határozata”. Annak előkészítésébe azonban – szülők szerint – az önkormányzat részéről súlyos hiba csúszott.

Törvényesség kontra látszat

Az önkormányzat Németh Zoltán alpolgármester által vezetett oktatási bizottsága tavaly december 8-án zárt ülésen támogatta a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói posztjának pályáztatását. Azzal azonban a törvény szerint meg kellett volna várni a tantestület véleményét. Nem tette. Pedig ott 44-ből 42 szavazó azt támogatta, hogy Kissné Prim Beáta pályázat nélkül kezdhesse meg második vezetői ciklusát. A szülők szerint az önkormányzat annyira sietett, hogy az oktatási bizottság ülésére elfelejtették meghívni az érintett igazgatót, és még a képviselő-testületet sem tájékoztatták az elsöprő tantestületi szavazás eredményéről. A szülőket július 2-án fogadta a polgármester, de az álláspontok nem közeledtek, mivel Karsay szerint az ügy azzal az ő szintjén lezárult, hogy az önkormányzat mindkét pályázatot támogatta. A szülők ezzel az önkormányzattal befejezettnek is tekintik a tárgyalásokat.

Tüntetni fognak

Balog Zoltán miniszterhez fordulnak petíciójukkal, a jövő héten pedig nagyszabású demonstrációra készülnek. Nem értik, hogy – a gimnázium egyre javuló eredményei és a többségi támogató vélemény ellenére – miért teszik kockára a gimnázium, a tanárok és a diákok egységét, miért törnék meg azt a tendenciát, amit az iskola Kissné Prim Beáta vezetése alatt látványosan elért. A szülők nem értik, hogy a minisztérium, mint döntéshozó, miért a jelenlegi igazgatóval szemben induló pályázót támogatja. Szerintük Manolovitsné Erdőközi Orsolyát erkölcsileg nem fogadja be a gimnázium, ahonnan másfél éve sértődötten távozott, „otthagyva érettségire készülő osztályát”. A szülők korábban jelezték, emiatt Manolovitsné Erdőközi Orsolya a gimnáziumban „közutálatnak örvend”, csak káoszt és fluktuációt fog előidézni. Mindenki okkal tart attól, hogy ha Manolovitsné visszatér, a gimnázium sikerei hosszú időre megtorpannak, mert ilyen ellenállás közepette nem vezetheti hatékonyan az intézményt”. A botrányt az már csak tetézi, hogy Manolovitsné  ügyében a döntést egykori egyetemi társa, Czunyiné   dr. Bertalan Judit államtitkár hozta meg. „A látszatra sem ügyelve” – írták a szülők. Korábbi sajtóhírek szerint Manolovitsné egyetemi társa és közeli jó ismerőse Németh Zoltán alpolgármesternek is.

Az önkormányzat is aggódik?

XXII. kerületi önkormányzat közleményben tudatta, hogy fogadta a Budai Nagy Antal Gimnázium szülői közösségének háromtagú delegációját, amelynek tagja volt Kissné Prim Beáta jelenlegi intézményvezető is. Az önkormányzatot Karsay Ferenc polgármester, Németh Zoltán köznevelésért felelős alpolgármester és Sebes Gábor, az Oktatási Bizottság elnöke képviselte. „Mind a szülők, mind az önkormányzat képviselői kifejezték aggodalmukat az intézmény jövője iránt.” A polgármester biztosította a szülőket, hogy az önkormányzat továbbra is minden lehetséges módon támogatja a gimnáziumot, az eddigi eredmények és a tantestület színvonalas munkájának fenntartásában érdekelt. Karsay Ferenc közölte, hogy az önkormányzat – ahogy eddig is – a jövőben is együttműködik a mindenkori kinevezett igazgatóval, de „a kinevezés nem az önkormányzat hatásköre és felelőssége”.  Megismételte, hogy a képviselő-testület „egyhangú határozatában egyaránt támogatta Kissné Prim Beáta jelenlegi intézményvezető és Manolovitsné Erdőközi Orsolya azóta nyertesnek nyilvánított pályázatát is”. A döntéshozatali eljárásban a kerületnek csak véleményezési joga volt, az eljárás lezárult, újrakezdésére az önkormányzat nem lát módot. A szülők ezt tudomásul vették, és közölték, hogy a kinevezőhöz, azaz az emberi erőforrások miniszteréhez fordulnak.

A botrány mellékszálai

A jelenlegi intézményvezető, Kissné Prim Beáta kinevezése a 2014/2015. tanév végével lejár, de a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerint a pályázat mellőzhető, ha az intézményvezető ismételt megbízásával a fenntartó és a nevelőtestület egyetért. A szülők szerint erről feledkezett meg az önkormányzat, amikor fittyet hányt a december 8-ai nevelőtestületi értekezletre. A két pályázatot – a korábban általunk ismertetett vélemények alapján – a képviselő-testület rangsorolhatta volna, de nem tette, mindkét pályázatot alkalmasnak találták. Ez persze egy laikusnak – a logika szabályai szerint – azt jelenti, hogy az önkormányzat semmivel nem tartotta jobbnak Manolovitsnét a jelenlegi igazgatónőnél. A nagy kérdés, hogy akkor vajon mi indokolta a pályázatot, amelyen egyébként minden véleményformáló testület a jelenlegi igazgatónő újrázását támogatta.

Van, aki már meg is bukott, van aki soha?

Mint korábban megírtuk, a tanárok, munkaközösségek, diákok, szülők korábban megbuktatták Manolovitsnét, akiről leendő kollégái azt írták, hogy “nincs rálátása az iskola jelenlegi helyzetére, az oktatási rendszer napi változásaira, az új és újfajta kihívásokra. Pályázatából kitűnik, hogy nincs vezetői tapasztalata. Megemlít néhány megfontolásra alkalmas momentumot, de érződik benne a tapasztalatlanság, hogy nem volt még intézménynek helyettes vezetője sem, így nem jól látja a megvalósíthatóság határait”. Ezt a szülői szervezet is szóvá tette, bár a legnagyobb gondnak a pályázó személyét nevezte. A szülők szerint a pályázó előzőleg sikertelenül pályázott Érden is intézményvezetői pozícióra, ezért nem hallgathatták el azon véleményüket, hogy “jelenlegi pályázata nem a Gimnázium jobb jövőjét, hanem kizárólag személyes ambícióit hivatottak szolgálni”.

Korábban Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt is azok között emlegették, akiket leválthatnak egy kormányzati átalakításnál, de Balog miniszter a minap nyilvánvalóvá tette, hogy az egyéves kormányzati munka júliusi értékelése után is a jelenlegi államtitkárokkal akar tovább dolgozni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik