Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Alkotmánybíróság (Array)
Alkotmánybíróság (Array)

Most a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjainak megválasztási eljárása miatt: a párt szerint az törvényellenes, ugyanis az LMP jelöltjéről nem szavazhat az Országgyűlés, közölte Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus kifejtette: az Országgyűlés hétfőn szavaz az MNB felügyelőbizottságának elnökéről és tagjairól, és az LMP álláspontja szerint “önkényes, nem szabályozott eljárásban dőlt el”, kiről voksol a parlament.

Schmuck Erzsébet méltatlannak és tisztességtelennek nevezte az LMP jelöltjének, Róna Péternek a “kiszorítását”. Az LMP az elmúlt években küzdött a legkitartóbban az MNB döntéseinek átláthatóvá tételéért, sokszor emelte fel a hangját az MNB értelmetlen pénzköltései miatt, és Róna Péter is sok kritikát fogalmazott meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban – emlékeztetett.

Úgy vélte, szükség van a kormánytól és Matolcsy György jegybankelnöktől független felügyelőbizottságra, ezért a testületet a korábbi, eredeti szabályozás alapján kellene felállítani, vagyis minden ellenzéki frakciónak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy képviselője legyen a bizottságban.

A képviselő szerint a 2013-ban elfogadott, hatályos törvény arra szolgál, hogy “kiüresítse és pártkatonákkal töltse fel a bizottságot”. Schmuck Erzsébet úgy látja, felmerül a gyanú, hogy a bizottsági tagok megválasztása “politikai alkut rejtegető színjáték”, hiszen – mondta – Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy személyben dönti el, hogy melyik ellenzéki frakció jelöltjéről szavazhat a parlament. Még a látszatát sem tartják fenn, hogy valódi ellenőrző tevékenységet végez majd a felügyelőbizottság, ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy legalább ugyanannyi ellenzéki tagja legyen a testületnek, mint kormánypárti – magyarázta.

Schmuck Erzsébet feltette a kérdést, hogy miért éppen a Jobbik jelöltje mellett döntött a házelnök, és milyen érvek szólnak e jelölt mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik