Belföld

Kúria az urizálásról: tovább trükközhetnek a politikusok

Korrupcio(960x640).jpg (Array)
Korrupcio(960x640).jpg (Array)

Elkaszálták a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok nyilvánosságát kezdeményező népszavazást.

Hiába buknak le egyre-másra a magyar politikusok a rokonaik nevére vett luxusingatlanokkal, és hiába adott korábban zöld utat a népszavazásnak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), továbbra is marad a trükközés – írja a Blikk.

A népszavazást kezdeményező Új Magyar Köztársaság alapítója a lapnak azt mondta: az elmúlt néhány évben lett egyre gyakoribb, hogy házastárs vagy gyerek nevén jelent meg értékes vagyontárgy, amely politikusi fizetésből nem jön össze. Lattmann Tamás nemzetközi jogász Facebook-oldalán botrányosnak nevezte a döntést, amely szerinte a tisztességes eljáráshoz való jog megsértésével született.

Az MSZP támogatná a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságát, mert politikai érdeknek tartja a tiszta viszonyokat. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szerint akár a parlamentben is megszavaznák, ha napirendre tűznék.

A Kúria a döntését azzal magyarázta, hogy a parlamenti képviselők maguk döntenek úgy, anyagi helyzetük nyilvánosságát is vállalva megméretik magukat, de a velük egy háztartásban élők nem. Aránytalanul korlátozná az információs önrendelkezéshez való jogukat, ha bárki betekintést nyerne vagyoni helyzetükbe, hiába lenne ez közélet tisztasága miatt üdvözlendő. Mivel a népszavazási kérdés alapjog korlátozását jelenti, az csak az alaptörvény módosításával orvosolható. Az alaptörvényről viszont nem lehet népszavazást kiírni.

Azt nem tudni, ki fúrta meg a kezdeményezést. A választási eljárásról szóló törvény szerint csak az ügyben érintett nyújthatott be kifogást a népszavazás ellen. Érintett pedig csak politikus vagy családtag lehetett. A Kúria a Blikknek a személyes adatok törvényes védelme érdekében nem árulta el, ki volt.

„Na akkor a kérdés: Vajon melyik politikus furcsán vagyongyarapodó csecsemője lehetett?”- írta ennek kapcsán a nemzetközi jogász a Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik