Belföld

Ha tényleg komoly probléma a bevándorlás, akkor a kormány most jól pofán vágta magát

migráns (Array)
migráns (Array)

Ha most nem jelentik be ezt a négyméteres kerítést, simán lehet, hogy túl vagyunk a migránshullám legrosszabb részén. Ehhez képest az elmúlt hónap utolsó két hete nagyon durva volt.

Június 17-én, körülbelül két hete jelentette be a kormány, hogy négy méter magas kerítést emelünk a szerb-magyar határra. Körülbelül egy nap kellett hozzá, hogy a hír a migránsokat a határon átsegítő embercsempészekhez is eljusson. Ezután lendületből nekiálltak átsétálni Magyarországra. Annyian, amennyien régen jöttek már. Ha a bevándorlás tényleg komoly probléma lett volna, akkor a kormány a bejelentéssel jól megszívatta volna magát.

A rendőrség honlapján könnyen meg lehet nézni, hogy az elmúlt években napra pontosan mennyi illegális határsértőt kaptak el. Összeadogattam szépen az elmúlt fél évben elfogottakat, hogy kiderüljön, hogyan változott ez az ez az adat. Ennyit:

 

A rendőrség grafikonjánpedig  az látszik tökéletesen, hogy az igazi hullám 18-án, egy nappal a határzár bejelentése után indult el. Ekkor kelhetett át a migránsok nagy része, félve attól, hogy később erre már nem lesz lehetősége.

 

Pedig ezt a fél hónapot két viszonylag nyugodt hónap előzte meg. A legtöbb határsértőt január és február fordulóján fogták el, akkor volt egy nagyobb hullám. A rekord konkrétan február hatodika, aznap 1696 illegális határsértőt fogott el a rendőrség. Utána sokat enyhült a migráció

Majdnem kevesebb lett

Korábban azt írtuk, hogy valószínűleg kevesebb bevándorló nyújtott be menedékkérelmet 2015 második félévében, mint az elsőben.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal június 26-ai közlése szerint január óta Magyarországon összesen 60 418 menedékjogi kérelmet adtak be eddig ez a legfrissebb adat. Ebből egyébként összesen 300-at adtunk meg.

Nemrég jött ki az Eurostat statisztikai összeállítása is az európai migrációról. Ebből az derül ki, hogy 2015 első negyedévében Magyarországon 32 810 új menedékkérelmet adtak be. Ebbe még csak nem is tartoznak bele az újrabenyújtott kérelmek.

Ez a 32810 menedékkérelem 38005 elfogott határsértőtől származik. Ekkor azt írtuk, hogy ha minden ebben az ütemben halad tovább, akkor valószínűleg kevesebb menedékkérelmet adnak be a második negyedévben, mint az elsőben. Ehhez képest a kormány jól megszívatta magát a határzár hírével, és június utolsó két hetében többezer migráns menekült az országba.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elméletek

A hivatalos adatokra még várnunk kell, de ha a BÁH adataiból kivonjuk az Eurostat első negyedéves adatait, akkor az derül ki, hogy 2015 második negyedévében, négy nappal a negyedév vége előtt csak 27 608 menedékkérelmet adtak be. Az utolsó négy nap alatt esélyes, hogy ez majdnem a másfélszeresére nőtt. Pedig simán lehet, hogy már túl voltunk a menekülthullám csúcsán.

 

Azt pedig már megírtuk, hogy a kampány iszonyatosan jól működik. Korábban ez egy nem létező, gyakorlatilag nem ismert probléma volt, ami hirtelen nagyon sok embert kezdett el érdekelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik