Belföld

Pert vesztett a Fidesz az álcivilezés miatt

hoppál péter (Array)
hoppál péter (Array)

Hazudtak, amikor azt állították, hogy „amerikai megrendelésre" támadják Orbán Viktort.

Jogerős ítéletben mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy a Fidesz és korábbi szóvivője valótlan tények állításával megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét – írja az Index.

A bíróság arra kötelezte a kormánypártot és Hoppál Pétert, hogy a Népszabadságban, a Magyar Nemzetben és a Fidesz honlapján nyílt levélben fejezzék ki sajnálkozásukat, amiért azt állították, hogy a szervezet amerikai megrendelésre támadja a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort.

Hoppál két éve egy sajtótájékoztatón azt mondta: „Egy amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg.” Hoppál ilyen szervezetnek minősítette a Helsinki Bizottság mellett a TASZ-t, a Haza és Haladás Alapítványt, az Eötvös Károly Intézetet, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesületet, a Háttértársaság a Melegekért szervezetet, a Krétakör Alapítványt és az Amnesty International Magyarországot is.

A Fidesz és Hoppál nem próbálták meg bizonyítani állításukat, így a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek. A Helsinki Bizottság álláspontja szerint nem képezi a szólásszabadság részét olyan, a jó hírnevet sértő, valótlan tények állítása, melyekhez hasonlókat a kommunista rendszerben terjesztett a hatalom a kritikus ellenzékiekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik