Belföld

Civilek nyugtatják Röszkén a menekülteket

menekültrazzia szegeden (Array)
menekültrazzia szegeden (Array)

Rossz élmény számukra a magyarországi megérkezés, mert eleve nem is hazánkba készültek, mégis egy rendőrségi előállítás közepén találják magukat.

A Menedék Egyesület munkatársai igyekeznek megnyugtatni és információval ellátni a régi röszkei határátkelőhely melletti hangárban kialakított idegenrendészeti helyiségbe előállított menekülteket – tudósít az MTI. A szervezet programvezetője, Szász Ildikó elmondta: a zöldhatár közelében elfogott emberek először ide kerülnek, itt vizet, élelmet kapnak, majd elkezdődik rendőrségi regisztrációjuk. Ezután továbbviszik őket a határrendészeti kirendeltségekre vagy a meghallgató pontokra, ahol ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek és átesnek az idegenrendészeti interjún.

Ha menedékkérelmet terjesztenek elő, menekültügyi eljárás indul és kivizsgálják, hogy valóban védelemre szorul-e az illető. Ha ezalatt ismeretlen helyre távozik, a menekültügyi hatóság megszüntetheti az eljárását. Akik nem kérnek menekültstátuszt, azoknál a szerb-magyar visszafogadási egyezmény alapján, az idegenrendészeti eljárásban megkezdődik a kitoloncolás előkészítése.

Szász szerint az egyéni helyzettől, képességektől függ, hogy hogyan élik meg a határsértők a velük történteket. A menekültek közt éppúgy vannak írástudatlanok, mint orvosok, kutatók vagy egyetemi tanárok. Nagyon rossz fizikai és lelki állapotban vannak, amikor elérik a magyar határt és mivel nem ide készültek, alapvetően kudarcot jelent számukra, hogy egy rendőrségi előállítás közepén találják magukat.

Sokaknak nagyon rossz tapasztalataik vannak a rendőrségről, ezért a civileknek könnyebben megnyílnak. A szociális munkások megnyugtatják, információval látják el őket és igyekeznek kiszűrni azokat is, akiknek speciális gondjaik vannak. Szász Ildikó elmondta: vannak ugyan olyanok, akik vissza akarnak élni a menekültügyi rendszer nyújtotta lehetőségekkel, de sokan a háború elől menekülnek, gyakran azután, hogy egy vagy több szerettüket elveszítették. Szíriai családok arról számoltak be, hogy nem volt más választásuk, el kellett indulniuk gyermekeikkel, mert napról napra haltak meg emberek körülöttük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik