Belföld

Lefejezés Franciaországban: fel akarta robbantani a gyárat a támadó

grenoble-i merénylet (Array)
grenoble-i merénylet (Array)

A tűzoltók fogták le, miközben gázpalackokat akart kinyitni.

Nem volt tettestársa a pénteki franciaországi terrortámadás elkövetőjének – közölte Francois Molins párizsi ügyész, miután megvizsgálták a térfigyelő kamerák felvételeit és kihallgatták a szemtanúkat.

Mollins elmondta: a büntetlen előéletű, sofőrként dolgozó Yassin Salhi azért tudott behajtani a vegyi anyagokat és ipari gázpalackokat gyártó cég telepére, mert rendszeresen szállított a vállalatnak, a kaput kinyitó személyzet jól ismerte. A férfi március óta dolgozott annál a fuvarozó cégnél, melynek egyik vezetőjét lefejezte. A fejét az üzem kerítésére erősítette, arcára arab feliratokat festett és iszlamista zászlókat tűzött ki körülötte.

Salhit 2006 és 2008 közt a titkosszolgálatok megfigyelték, mert csatlakozott a lyoni radikális szalafistákhoz, továbbá 2011 és 20124 közt is időnként megfigyelés alatt tartották.

A merénylő egy hangárban gázpalackok közé hajtott autójával, amivel robbanást idézett elő, de ebben senki nem sérült meg. Végül a kiérkező tűzoltók fogták le, miközben palackokat próbált kinyitni, vélhetően azért, hogy felrobbantsa az üzemet.

 Europress

A régióban a következő három napra a legmagasabb fokúra emelték a terrorkészültséget.

Korábban egy francia rádiónak megszólalt a merénylő felesége is, akit azóta elfogtak a rendőrök. Azt mondta: megállt a szíve, amikor meghallotta, mi történt, normális családi életük volt idáig, három gyermeket neveltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik