Belföld

Facebookon kért vért a XV. kerületi polgármester

Semmi vámpíros nincs ebben a szomorú történetben, ami azt jelzi, ha műtétre vár az ember, jó ha vannak ismerősei, akik tudnak tartalék vért adni.

Hajdu László XV. kerületi polgármesternek csípőműtétje volt, azonban nem tudták végrehajtani, mert nem volt elég tartalék vér. Hajdut ötnapi kórházi ápolás után küldték haza, végül a Facebookon megosztotta a történetét, így tudott elég vért szerezni magának – írja a Népszabadság.

Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója a lapnak elmondta, a hét négy napján napi 3-4 műtétet végeznek. Hajdu esetében azért nem volt vér, mert azon a napon szinte minden páciensnek A RH pozitív vérre volt szüksége. Kétegységnyi tartalék vér nélkül nem kezdenek el ilyen műtétet, és a vérellátótól rendelni már késő lett volna. Ráadásul közbejött műtőtakarítás és az orvos távolléte is, ezért csúszott végül az operáció június 29-re.

Nem mindenki olyan szerencsés kapcsolati háló szempontjából, mint az újpalotai polgármester. A lap egy idős nőt idéz, aki sírva mesélte a Népszabadságnak, hogy már nincs élő rokona, Facebookja meg pláne, így ő nem tud Hajduhoz hasonlóan vért gyűjteni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat egyre nagyobb gondban van, alig tudják feltölteni a készleteket. Heti tízezer embernek kéne vért adnia, hogy biztonságos legyen az ellátás. A toborzás ugyanakkor nehézkes, egyre csökken a véradók száma. Ráadásul a levett vér legfeljebb öt hétig használható fel. Ráadásul a várólista-csökkentés miatt már 15 ezer adaggal több vérre lenne szükség.

Ezért próbálnak a személyes érintettségre hagyni, és ezért egyre gyakoribb a közösségi oldalakon történő vérgyűjtés. A kórházfenntartó szerint a kórháznak jelentési kötelezettsége van, ha zavar jelentkezik, ilyenkor az Állami Egészségügyi Ellátó Hivatal tud segíteni. Ez esetben nem érkezett jelzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik