Belföld

Menekültügy: jelentős rendkívüli támogatást ad az EU

menekult(430x286).jpg (Array)
menekult(430x286).jpg (Array)

Azt még nem gondolják, hogy az olaszországihoz és a görögországihoz hasonló sürgősséggel kellene kezelni a magyarországi helyzetet, de lépni fognak, ha szükséges.

Az Európai Unió jelentős rendkívüli támogatásban részesíti Magyarországot a menekültek számának növekedése miatt – írja a Népszabadság.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön közölte: a magyar hatóságok megerősítették, hogy fogadják a dublini szabályok szerint Magyarországra visszaküldött migránsokat és tiszteletben tartják az uniós előírásokat.

Februárban a Bizottság 1,2 millió euró rendkívüli támogatást folyósított Magyarországnak a megnövekedett létszám miatt szükségessé vált befogadókapacitás-növelésre. Jelenleg mintegy 2,4 millió euró további rendkívüli támogatás lehetőségét vizsgálják, melyet a külső határok őrizetére szánt forrásokból hívhatna le Magyarország.

Augusztus végén további 4,5 millió euró érkezhet Brüsszelből, de az uniós költségvetésben is jelentős összegek vannak elkülönítve menekültügyre: 24 millió eurót a menekültek befogadását és integrálását szolgáló rendszerekre, 40 milliót pedig a külső határok őrizetére és a vízumok kezelésére fordíthatunk.

A lap kíváncsi volt arra, hogy az Európai Bizottság miért nem kezeli az olaszországihoz és görögországihoz hasonló sürgősséggel a magyar helyetet. A szóvivő elmondta: a Bizottság tisztában van azzal, hogy megnövekedett a nyomás hazánkban is, de ennek súlyossága nem mérhető az Olaszországban és Görögországban tapasztaltakhoz. Ha az ottani helyzethez hasonlóan súlyos krízis állna elő bármely tagállamban, készek javaslatot tenni a szükséghelyzet kezelését segítő intézkedésekre – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik