Belföld

Lázár: Magyarország segítséget kér Európától

Lázár János - kományszóvivői (Array)
Lázár János - kományszóvivői (Array)

A jelenleg 16 ezer visszatoloncolt bevándorlóból akár 200 ezer is lehet, ráadásul Magyarország álláspontja szerint inkább Görögországba kellene őket küldeni. A határzár megépüléséhez a területért az állam fizet a tulajdonosoknak.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének írt levélben kért segítséget Európától Orbán Viktor miniszterelnök az illegális bevándorlás ügyében – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Görögországban léptek be

A tárcavezető kifejtette: a friss adatok szerint más uniós tagállamok mintegy 16 ezer nem EU-s állampolgárt akarnak visszatoloncolni Magyarországra, “ez az első etap”. Magyarország azonban nem képes a fogadásukra – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy – a Belügyminisztérium számításai szerint – a 16 ezerből “200 ezer is lehet” a következő fél évben.


MTI / Máthé Zoltán

Emellett a kormány vitatja is – folytatta -, hogy ezeket az embereket Magyarországnak kellene-e fogadnia, ők ugyanis vélhetően Görögországban léptek be az EU-ba. Ezért a magyar álláspont szerint oda is kell visszaküldeni őket – rögzítette Lázár János.

Jelezte, hogy a július 1-jei budapesti szerb-magyar kormányülésnek is az illegális határátlépés és a határzár lesz a várható legfontosabb kérdése. A szerb-magyar kormányközi kapcsolatok jelentősen javultak az elmúlt években, a magyar kabinetnek pedig az az érdeke, hogy meg is maradjon – mondta a miniszter.

Megépül a kerítés

A magyar-szerb határon épülő határzárról készek a jövő heti magyar-szerb kormányülésen egyeztetni, ugyanakkor a magyar kabinet a döntését meghozta.

A döntéshez módosítják az államhatárokról szóló törvényt, hogy a tulajdoni és használati kérdések rendezhetők legyenek.

Lázár János közlése szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megyei szakaszon ötezer hektárról van szó, ennek egyharmada az állami és kétharmada a magántulajdon. Utóbbi használatáért az állam fizetséggel tartozik és ezt meg is fogja fizetni – rögzítette a miniszter, aki azon meggyőződésének is hangot adott, hogy az ideiglenes határzár felállítása biztosítani fogja a határ legális használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik