Belföld

Egyházi kézbe kerül a kenderesi általános iskola

templom, kápolna, magyarpolány (Array)
templom, kápolna, magyarpolány (Array)

Az Egri Főegyházmegye szerint azért még lesz református hittan is, feltéve, ha a reformátusok megszervezik.

A helyi kezdeményezésnek eleget téve előreláthatóan az Egri Főegyházmegye lesz szeptember 1-jétől a kenderesi Apáczai Csere János Általános Iskola, valamint a Kenderesi Tarka-Barka Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde fenntartója és működtetője, közölte a katolikus főegyházmegye oktatási osztályának vezetője az MTI-vel.

Németh Zoltán az MTI kérdésére elmondta: az új intézmény a hatósági engedélyek beszerzése után a Szent Imre Katolikus Általános Iskola, Liliom Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde nevet kapja.

Az osztályvezető szólt arról is, az általános iskola és óvoda dolgozói nyáron dönthetnek arról, hogy az új intézmény által felajánlott, a jelenlegiből kiinduló munkaszerződést elfogadják vagy sem.

Szeptembertől a fokozatosság elvét szem előtt tartva igyekeznek az óvoda és az iskola meglévő pedagógiai értékeit továbbfejleszteni, ennek keretében a tanulók az eddigi heti egy óra helyett heti két órában tanulnak majd hit- és erkölcstant, valamint új tartalommal ünnepelnek a következő tanévben a tanévkezdéskor és -záráskor, húsvétkor, karácsonykor. Szeritne a református vallású tanulók az eddigiekhez hasonlóan református hittant tanulhatnak, ha a református egyház megszervezi a hitoktatást számukra.

Németh Zoltán azt is elmondta, hogy az Egri Főegyházmegye fenntartásában három közigazgatási megyében negyven intézmény működik, amelyek száma a következő tanévtől néhánnyal bővülni fog. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hét intézményük működik, ez a szám előreláthatóan hárommal nő majd.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a váci katolikus egyházmegye fenntartásában három, a Tiszántúli Református Egyházkerületében tizenkettő, a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában egy oktatási intézmény működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik