Belföld

Sosem fogod kitalálni, ki a világ leggazdagabb szuperhőse

Széles Gábor energiaember (Array)
Széles Gábor energiaember (Array)

Ahogy azt sem, melyik magyar gazdagból lenne tökéletes szuperhős. Három módszer van arra, hogy szuperhőssé válj. Most nem csak mind a hármat mondjuk el, de azt is, melyik a legveszélytelenebb és legbiztosabb.

Ha nincsenek barátaid és szuperhős szeretnél lenni, két biztos módszert tudok ajánlani. Sajnos egyik sem teljesen biztos, sőt, még egyiket sem próbáltam ki, pedig nagyon szerettem volna. Jó, legyen inkább három.

  • Tedd ki magad a radioaktivitás valamilyen furcsa formájának, mint a Marvel-univerzum majdnem minden hőse
  • Csapjon meg az áram, mint mondjuk Flash-t
  • Vagy legyél egyszerűen iszonyatosan gazdag

Az első kettő kifejezetten veszélyesnek tűnik, és nem is mindig működik, még ugyanazon az emberen sem. Óvatosságra intenék, mert elég csak megnézni, mi történt Barry Allennel a Justice League: Flashpoint Paradox című klasszikusban, miután elvesztette a saját szuperképességeit. Megpróbálta reprodukálni a balesetet, amitől ő lett a világ leggyorsabb embere, hogy harmadfokú égési sérüléseket szerezzen a teste nagy részén, miközben Batman édesapja ápolja. Én nem erre indulnék el, sőt, Fukushima óta a radioaktivitást sem ajánlanám kifejezetten.

Pénz, pénz, pénz

Marad a pénz. Ebből mondjuk rengeteg kell. Persze attól is függ, hogy milyen szuperhősök szeretnénk lenni. Tony Stark egy vagyont költött a saját Iron Man páncéljára, miközben Batman azért egy fokkal olcsóbban megúszta ezt a saját ruhájával. Jó, a következő Superman-filmben villantani fog egy drágább Superman-buster páncélt, de még az sem kerülhetett annyiba, mint mondjuk a Stark Tower.

Eközben ott van Green Arrow, aki civilben a Seattle-ről mintázott Star City egyik oligarchacsaládjának trónörököse. A rakás pénzből neki csak egy zöld kapucnis kabátra, meg egy íjra telt. Jó, meg öt év szívásra egy szigeten.

Nemrég készült egy lista, ami a leggazdagabb szuperhősöket rakja sorrendbe. Így néz ki:

 

Az első helyezettet soha nem találta volna ki senki, pedig a Fekete Párducnak tényleg van egy saját országa Afrikában. Ha ez sem lenne elég, Wakandában található a világ teljes vibrániumkészlete (ebből készül Amerika Kapitány pajzsa, és Vision, valamint Ultron teste). Ráadásul ő a világ egyik legokosabb embere. A becsült vagyona 500 milliárd dollár, ami 137 ezer milliárd forintnak felel meg. 137 000 000 000 000 forintnak. Ez a magyar állam összes kiadását fedezné a következő nyolc és fél évben.

Csórikám

Fekete Párduchoz képest Vasember szinte csóró. Százmilliárd dollárral áll a második helyen, aminek a nagy részét a Stark Industries és más cégek részvényei adják. Van olyan összesítés is, ami szerint Tony Starkot megelőzi Namor. Ő a Marvel válasza a DC Aquamanjére, Atlantis, a tengerek, óceánok, és minden bennük rejlő vagyon ura. Van tehát pénze rendesen.

A harmadik (vagy negyedik) helyen Bruce Wayne áll, nyolcvan milliárd dolláros becsült vagyonnal. Ez nagyrészt a Wayne Enterprises-ből jön össze, miután a cég tulajdonában áll Gotham városának egyharmada. Ő és Tony Stark a tökéletes példái a semmihez nem értő, de szupergazdag elitnek, akikből igazságosztók lettek. Oké, a semmihez nem értés talán túlzás, Wayne egy taktikai zseni, a világ legjobb detektívje, Stark pedig zseniális tudós.

Annak ellenére, hogy Wayne egy taktikai zseni, borzasztó a cégstruktúra, amit felépített. A Wayne Enterprises-nél tényleg senkinek nem tűnik fel, hogy rendszeresen dollárilliárdok hiányoznak a céges kasszából, amit egy szociopata cégvezető K+F-nek álcázva jelmezekre és szuperfegyverekre költ? Iszonyúan nehéz lehet a cégnél valódi szakmai munkát végezni, és profitot termelni, ha közben a főnök 80 millió dollárt ver el csak járművekre.

Agrárman

A leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyona nagyjából akkora, mint az X-Men Magnetójáé. Félmilliárd dollár. A különbség kettejük között az, hogy Magneto vagyona ellopott náci aranyból áll, Csányi Sándoré pedig az OTP-ből. Azért figyeleztetnénk Csányi urat, hogy ne próbáljon meg ebből az aprópénzből szuperhősködni, mert ez ekkora vagyonnal Magnetonak is csak azért megy, mert mutáns. Egyébként ennél azért sokkal több pénzt is szerezhetne, hiszen egy mozdulattal magához tudná rendelni a világ összes fémpénzét.

A fentiekhez képest Superman például közmunkás. Gazdasági újságíró egy közepes preszízsű lapnál, ami még akkor sem fizethet különösebben jól, ha Clark Kentnek a printmédia korában még nem kell harcbaszállnia a változó tartalomfogyasztási szokásokkal.

A magyar gazdasági elitből egyébként Széles Gáborban látszik a legnagyobb esély a szuperhősségre, vagy szupergonoszságra. Széles vagyona elhanyagolható a nagyágyúkhoz képest, de egy kísérletező géniusz, akinek bármikor bejöhet egy váratlan húzása. A perpetuum mobile feltalálása például azonnal szuperhőssé változtatná.

Wide G

Az is elég lenne, ha egy viharos éjszakán megjelenne a Széles Towerben, hogy kisebb igazításokat eszközöljön az energiacelláján. Egy villám pont ekkor csapna bele a Magyar Hírlap székházának tetejébe, és Széles sejtjei összeolvadnának az energiacellával, létrehozva az Energiaembert.

 

Energiaemberként Széles tovább növelhetné a vagyonát, mert nagyon kétlem, hogy a kormány továbbra is Tiborcz István cégével csináltatná a közvilágítást, amikor Széles a testével képes ingyenes, fenntartható energiával segíteni a rezsicsökkentést. Állami tenderek százait vinné el az Energiaember Zrt.

Egy oravecznórai értelemben vett örök igazsággal zárnám soraimat. Akinél a pénz, annál az igazság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik