Belföld

Nem hatnak a kormány „családbarát” intézkedései

Hiába születtek a gyermekvállalást segítő intézkedések, a pozitív jövőkép hiánya és az intézményrendszer romlása miatt kevesen mernek belevágni.

Bár az Orbán-kormány „családbarátnak” hirdeti magát és ezt több döntésével is igyekezett igazolni, ezek nem jártak érezhetően kedvező hatással a születések számára – írja a Népszabadság. A családi adókedvezmény, a rugalmas gyed, a pénzajándék a friss házasok számára elvileg mind a demográfiai növekedést szolgálná, mégsem lehet pénzen venni a gyerekvállalási kedvet, mint azt nemzetközi példák is mutatják.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértője, Keveházi Katalin az „Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma” című programra emlékeztetett, amit 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium hirdetett meg. Már a címből világosan látszik, hogy a kormány gyermekek születését akarja ösztönözni – mondta a szakértő. A program a női foglalkoztatás ösztönzésében látta a demográfiai válság megoldását, de a rugalmas gyed, a munkahelyvédelmi akcióterv és az új munkaformák szabályozása sem volt elegendő.

Keveházi szerint az intézkedések figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a gyermekvállalás hosszú távon jelent jelentős anyagi terhet, a jövedelemhez jutás perspektívája pedig nem lehet a közfoglalkoztatás. A gyermekvállalási kedvet nagyban befolyásolja a szociálpolitikai, egészségügyi és oktatási rendszerbe vetett bizalom is, valamint a szülő személyes biztonságérzete. Az oktatás és egészségügy minősége romlik, ahogy a lakhatás biztonsága is, Magyarországon pedig a gyermek jelenti ma a legnagyobb szegénységi kockázatot – jelentette ki a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik