Belföld

Kiszabadult Bora Boráról gyermekével Nyíri-Kovács Patrícia

Még nem mehetünk vissza Magyarországra, de "ez lesz a következő lépés" - írta a válófélben lévő magyar nő, aki megkapta fia felügyeleti jogát és Tahitire költözhet.

“Végre majdnem négy év után először tudunk egy kis jó hírt közölni!! Megkaptam Noah felügyeleti jogát és elköltözhetünk Tahitire, ahol egy jó iskolába tud majd járni és végre sportolni, moziba/színházba járni, parkba menni… Sajnos még haza nem mehetünk, de az lesz a következő lépés, én hiszek és bízom benne!” – írta hétfőn a Facebookon Nyíri-Kovács Patrícia.

A férj elvette a nő útlevelét

A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség a személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben a magyar nő koreai származású, francia állampolgárságú férje ellen. A vádirat lényege szerint a vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben a gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte a feleségét, hogy a kisfiukkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

A Népszabadság május 29-én közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia francia férjétől.

Szijjártó a francia külügyminiszterhez fordult

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 2-án sajtótájékoztatón arról beszélt: emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség az ügyben, és emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok. Elmondta, Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára.

Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében – tette hozzá. A tárcavezető közölte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik