Belföld

Tenyésszünk turult odahaza

parlament (Array)
parlament (Array)

16.47 Tenyésszünk Turult odahaza!

„Tilosban a Turul? Miért akadályozzák az ősi magyar hagyomány kibontakozását?” címmel kérdez a jobbikos Dúró Dóra.

A téma a turul, vagy ahogy a madártani szakirodalomban szerepel: a kerecsensólyom.

Dúró Dóra és a neki válaszoló V. Németh Zsolt államtitkár között szilaj egyetértés mutatkozik az ügyben, hogy a kerecsensólyom nemzeti jelképünk (miként ugye a trikolor, a címer meg a Himnusz), s abban is, hogy ez egy tök komoly kérdés.

Tudjuk, nem teljesen fair a felvetés, hiszen eltelt két és fél évtized, de elképzelnek csak egy pillanatra bárkit az 1990-es Fideszből, hogyan reagált volna egy turulos parlamenti észrevételre?

Inkább ne is képzeljük el.

Dúró Dóra amúgy a kerecsennel történő vadászat (mint ősi magyar módszer) engedélyezését szeretné elérni, amihez ugye kell ottholra egy saját turul, mire V. Németh arról beszél, hogy pár évtized alatt világszerte negyvenezerről hatezerkétszáz párra csökkent a kerecsenállomány, aminek fő oka e ragadozó madarak illegális befogása.

Dúró képviselő asszony erre a turul „zárt téri tenyésztése” mellett teszi le az ezüst garast, s javasolja a vonatkozó „szakmaiatlan törvény módosítását”.

Mi hazamentünk. (Röpültünk.)

 

16.09 Orbán utolsó köre

Ma utoljára szólal meg a miniszterelnök.

Keveset keres a magyar, s nem születik elég gyermek – erről beszél Volner János, aki az áfa-csökkentésben látja a gyermeknevelés könnyítését, ösztönzését.

„2011 és 2015 között összesen 2700 milliárd forintot hagytunk a magyar családoknál – szól Orbán Viktor. – Az adórendszer, amit önök javasolnak, az nem megold egy problémát, hanem tönkreteszi, amit felépítettünk.”

A miniszterelnök szerint a helyes út az (sokszor hallottuk ezt az érvelést tőle), hogy mindenkinek legyen munkája, ezért nem a fogyasztást, hanem a munkahelyteremtést és a munkavállalást kell ösztönözni. „A kormány azt a megoldást választotta, hogy minden évben egy százalékkal csökkenti a személyi jövedelemadót, ami burkolt béremelés.”

„Önök nem a családoknál, hanem a legjobban keresőknél hagyták a pénz” – fogalmaz Volner viszonválaszában. A jobbikos politikus maga is tanyán él, s arra kéri Orbánt, nézzen körül a vidéken nyomorgók között, s eztán ne a leggazdagabbakat támogassa.

Az orbáni zárás így szól: „Olyan gazdaságpolitika nincs, ami a szegényeknek kedvez, a gazdagoknak árt, s közben sikeres is.” Középutat kell keresni, érdeket egyeztetni, s „nem szembefordítani egymással a szegényeket a gazdagokkal”.

 

15.56 Schiffer Orbánnak: Merjünk nem kicsik lenni

„Hol van a nemzeti érdek?” – ezt kérdezi az Orbánt ismét fumigáló Schiffer András.

Schiffer diagnózisa szerint az EU-bővítés előtt történelmi sikert ért el az unió, ám azóta döcög a szekér. Sőt. A zöld politikus úgy véli, Orbán felvázolhatta volna a jövő Európáját, ám ehelyett csupán hatalmi érdekei mentén vállal konfliktusokat, nem tesz semmit az adóparadicsomok felszámolása és a GMO ellen, s nem tesz semmit a föld védelmében.

Orbán nem érti a kritikát, azt mondja, a kormány igenis védi a magyar földet – épp most indult ez ügyben uniós kötelességszegési eljárás ellenünk -, GMO-ügyben pedig végképp igazságtalan a támadás, hiszen alkotmányunkban rögzítjük hazánk GMO-mentességét.

„De ettől még a kérdések indokoltak” – fordít a szón Orbán, s azt veti fel, vajon van-e lehetősége a magyar miniszterelnöknek változtatni az EU irányát. Örülne, ha igen lenne a válasz, de aztán, mondja, ha ránéz a térképre, látja, a németek nyolcvanmillióan vannak, és így tovább. Marad hát neki a magyar érdekek védelme.

Schiffer erre így reagál: „Miniszterelnök úr, szerintem merjünk nem kicsik lenni. Szövetségesekre van szükségünk Kelet- és Dél-Európában… Mikor támogat ön egy olyan Európát, melyben az emberek és a természet érdekeit a profit érdekei elé helyezzenek?”

A párbeszédet Orbán zárja azzal, hogy GMO-ügyben igazán együttműködhetnének. (Génmanipulált ültetvény Magyarországon nem nőhet, ám az ilyen területről származó élelmiszerek bejuthatnak hazánkba – ez nem tetszik egyiküknek sem.)

 

15.42 Orbán: Nem is tudom, miről van szó

A jobbikos Szávay István attól tart, hogy vajdasági offshore hátterű oligarchák zsebében landol majd 11,5 milliárd magyar fejlesztési forint, s egy bizonyos listát emleget, mely már a hivatalos döntés előtt tartalmazza a későbbi nyertesek névsorát.

„A kormány ilyen listát nem tárgyalt, nem látott, sőt nem is tudom, miről van szó” – válaszol Orbán Viktor. S ígéri, utána néz, van-e egyáltalán ilyen papiros. Leszögezi: mi sem természetesebb, hogy a magyar kormány támogat külhoni magyar vállalkozásokat, rajtuk keresztül a kinti magyarokat.

 

15.31 Kit néz Orbán hülyének? Szezon, fazon, széna, szalma

Kóka János és a Fidesz kapcsolatán rugózik Schiffer András. A kormánydelegációkkal olykor külföldre utazó Kókával az a probléma, hogy kapcsolatban van Gyurcsány Ferenc cégével, az Altussal. Azzal az Altussal, melyet ugye az unióból származó bujtatott pártfinanszírozással vádolt a Fidesz. „Semmi bajom azzal, hogy ön és Gyurcsány Ferenc ilyen jól elvannak – fogalmaz Schiffer. – De kit néznek hülyének?”

„Szezont a fazonnal, szénát a szalmával nem keverünk össze” – nyit népiesen Orbán. Úgy van az, hogy ha üzleti kormánydelegáció készül külföldre, arra „lehet jelentkezni, lehet befizetni a díjat”, aztán lehet menni az úri társasággal. Kóka is így jutott ki Szingapurba, s egyéb ilyes desztinációkba.

Azon, árulja el Orbán, a kormányon belül is vita bontakozott ki, exkommunista lehet-e kormánydelegáció tagja, de végül úgy döntöttek, politikai szűrőt nem, csupán nemzetgazdaságit alkalmaznak.

 

15.12 Orbán: Vona sunyi

Szocialista és fideszes brókerbotrányról beszél Vona Gábor a Quaestor-ügy kapcsán, s azt rója fel, hogy a kormány nem igyekszik felgöngyölíteni a politikai szálakat. Vona a miniszterelnököt kéri, sajátjai körében derítse ki, vettek-e fel pénzt ők, családtagjaik vagy üzletfeleik a Quaestortól a bedőlés előtti utolsó napokban.

„Forduljon a nemzeti bank elnökéhez!” – így Orbán.

„Ez beismerő vallomás volt!” – interpretál Vona.

„A sunyi embereket és a sunyi pártokat sem szeretjük” – reagál a kormányfő. S javasolja Vonának, ha van konkrét infója, forduljon a bűnüldöző szervekhez.

 

15.08 Ki keres nyolcmilliót? Na, ki? És Matolcsynak mennyi üti a markát?

„Mielőtt egy szocialista politikus feltesz egy kérdést, előbb tekintsen hátra” – Tállai államtitkár ver így vissza egy balról érkező azonnalit. Amúgy Burány Sándor feszegeti azt, mekkora fizetésért dolgozik Matolcsy jegybankelnök.

Nos. Matolcsy bő kétmillióért, ám (ha hihetünk Tállainak), elődje, a ballib kormányok idején kinevezett Simor András nyolcmillióért rakkolt, a helyettesek most hatmilliót kapnak, annak idején szűk kétmilliót.

Burány erre lejárt verklinek minősíti Tállait.

Házhoz lett jőve.

De Tállainak ez nem elég. „Az ön fizetése 997 ezer forint, ez több mint kilencszerese a minimálbérnek… Van ennek értelme?”

Nincs.

 

14.31 Álommanó lepte meg az államtitkárt

Itt a fesztiválszezon, de kevés a mentőautó. Ezen a szoci Harangozó Tamás aggódik, attól is tartva, hogy majd fideszes (mentős) haverok segítenek be a betegtöbblet ellátásában.

De nyugi, a mostani létszám is megoldja a problémát. Rétvári államtitkár válasza ez. Azt is megtudjuk tőle, hogy a szocik alig szereztek be új mentőautót, bezzeg a Fidesz-kormány tavaly e téren is rekordot döntött 184 jármű vásárlásával.

Harangozó készült, viszonválaszában azt rója fel, hogy a minapi hőségriadó alatt nyolc esetkocsi és személyzete fizetős munkát végzett a Hungaroringen, így Mátyásföld és környéke „mentőautó nélkül maradt”.

Mi migrálunk, vagy nem migrálunk? Erről a jobbikos Farkas Gergely és Czomba államtitkár vitatkozik. Czomba azzal érvel, hogy míg a magyar fiatalok két-három százalék dolgozik odakint, Lengyelországban hat, Romániában kilenc százalék a migrációs arány. Czomba heves, ám mellette Nagy István államtitkár így is álommanóval küzd.

Lázárt üti Schmuck. A zöld képviselő asszony azt hozza fel, hogy a főminiszter a sokat citált szekszárdi építészfórumon úgy vélte, a következő húsz évben Magyarország nem lesz képes versenyezni a nyugati bérekkel. Schmuck szerint „Magyarország legnagyobb problémája a dolgozói szegénység”, vagyis: nálunk munkából szerzett jövedelemből lehetetlen megélni. Konklúzió: bérfelzárkóztatás kell.

„Viszonylag alacsony bérszínvonal mellett éljük hétköznapjainkat mi, magyarok” – Lázár kezdi így reakcióját, s bizony van fogás ezen a mondaton. Aztán oda lyukad ki, hogy tízéves uniós tagság és a reálbérek elmúlt öt évben történt emelkedése után is csupán az uniós bérek harminc százalékát kapja egy magyar melós, ami vásárlóértéken negyven-negyvenöt százalék – ez megfelel a visegrádi négyek átlagának.

Németh Szilárd migránsozik eztán, így adva lehetőséget Kontrát államtitkárnak, hogy ma immár harmadszor is elmondhassa: „A magyar kormány nem vitatkozik, hanem cselekszik.” Mit gondolnak, mennyi lesz a vége? Öt? Hat?


 

14.01 Lendvai Ildikó lehet a gázár-ügyi miniszter (nem is)

„Ha az MSZP lenne kormányon, minden bizonnyal Lendvai Ildikó lenne a gázár-ügyi miniszter, s nem tíz százalékkal kevesebb, hanem huszonöt százalékkal magasabb lenne a gázár” – ez Rogán Antal mai rétori innovációja, vagy mije; képtelen megunni. Most épp a bevándorlásügyet melegíti veres gázlánggal.

„Az illegális határátlépők száma döbbenetesen sokszorosára emelkedett” – ez a visszafogottan numerikus frakcióvezetői értékelés. Rogán szerint, ha már közös megoldás nincs az EU-ban, egyénileg kell próbálkozni – a mi próbálkozásunk a kerítés. Még idézünk: „Meg fogjuk védeni Magyarország és Európa közös határát… Határzár nélkül nem fogjuk megoldani ezt a kérdést.”

Rogán arra kéri a problémát egyébként a szőnyeg alá nem söprő ellenzéket, hogy ne söpörje a szőnyeg alá a problémát. Kontrát államtitkár válaszol neki, s ma már másodszor mondja el, hogy „a magyar kormány nem vitatkozik, hanem cselekszik”.

Ennyi a napirend előttik sora. Jönnek az interpellációk.

 

13.47 Pornó, gáz, élvezet, sztráda Szolnokig – t. Ház, szeretlek!

Na, végre, itt a pornó, azt hittük, már senki se jön elő vele.

Az MVM Partner üzletpolitikája (gázbeszerzés) ellen tiltakozik a szoci Tóth Bertalan, úgy fűzve szavait, hogy a kormány olyan, mint a hétvégén a miniszterelnök által is emlegetett pornó: „a haszon, az élvezet nem az államé, nem az embereké”, hanem offshorosok örömét fokozza.

Aztán azt is megtudjuk (a fideszes Tasó Lászlótól), hogy az M4-es Szolnokig “megépítésre kerül”.

 

13.31 Kihalunk, mint a dinók

„A kormány a határzár foganatosítását helyezte előtérbe” – valami ilyesmit mond helyeslően Z. Kárpát Dániel, aki bevándorlózással nyitja a napirend előttiek sorát. A jobbikosok a déli határvidéken jártak a napokban, s szorgalmazzák „azon bűnbandák elfogását”, melyek tagjai segítik a migránsok bejutását az országba.

Z. Kárpát szerint nem a „hagymázas liberális álláspont szerinti” betelepítés, hanem „egyértelműen a magyar reprodukció” a megoldás hazánk demográfiai válságra. „Haladéktalan cselekvés kell, hogy Magyarország a magyaroké legyen.”

„A magyar kormány elkötelezett a magyar emberek biztonsága érdekében.” Kontrát államtitkár válaszol, válsághelyzetet lát, sorolja hosszan, milyen náció tagjai érkeztek hozzánk az elmúlt negyvennyolc órában, s bejelenti, a migránsok egytől egyig a zöldhatáron lógtak át, egy sem folyamodott menekülti státuszért. Kontrát szerint az a legnagyobb baj, hogy a határőrök – törvényi felhatalmazás híján – nem tudják őrizetbe venni a migránsokat, még szerencse, hogy Kósa Lajos a múlt héten törvényjavaslat beadásával igyekezett orvosolni a helyzetet.

„Igenis van globális felmelegedés” – ez már a zöld Ikotity István megállapítása, mely a minapi vonatkozó pápai enciklikára alapul. Ikotity az eltűnő állatfajokért aggódik, s úgy látja, az ember is a dinoszauruszok sorsára juthat: kihal. És a bolygó is kihalhat. Tenni kell, „nincs egyetlen nap vesztegetni való időnk sem” – így sorol Ferenc mögé István.

Egy másik István, Nagy István földművelési államtitkár reagál, szavainak lényege, hogy tényleg csúnyán viselkedik az emberiség, ám a mi kormányunk úgy csökkenti az ökoszisztéma terhelését („átgondolt tervezésnek köszönhetően”), hogy közben a príma erőforrás-gazdálkodásnak köszönhetően a gazdaság is fejlődik. Csodás. És még a GMO-t sem engedjük be a határon; s ehhez kerítés sem kell.

 

13.19 Mindjárt lesz büdzsénk

Ugyanis ma és holnap több mint húsz előterjesztést fogadnak el a képviselők a t. Ház rendkívüli ülésén – a 2016-os költségvetési javaslat szavazása kedden aktuális.

Elvileg már szünet lenne, ám Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását, méghozzá Kövér László házelnöknek írt levélben. Az ülésdélután egykor, napirend előttikkel kezdődik, majd egyórás interpellációs időszak következik azonnali kérdésekkel és kérdésekkel.
A hétfő késő este ér véget a másnapi elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatainak tárgyalásaival. A képviselők kedden huszonnégy előterjesztésről dönthetnek, elsőként a jövő évi költségvetésről.
Szeretik a számokat?

A 2016-os büdzsé bevételi főösszege 15 800 milliárd, a kiadási 16 561 milliárd forint lesz, a tervezett hiány így 761 milliárd forint. A Költségvetési Tanács úgy látja, hogy a 2016 végi államadósság-mutató értéke 73,3 százalék lesz, egy százalékkal alacsonyabb az idénre várt 74,3 százalékos szintnél, vagyis teljesül az alaptörvénybe foglalt államadósság-szabály.

Kedden a szavazásokat követően három előterjesztés általános vitáját is megtartják, így terítékre kerül a szerencsejáték-törvény fideszes módosítására vonatkozó indítvány mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységeiről szóló beszámoló is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik