Belföld

Iszonyúan jól működik a kormány ördögi terve

Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor (Array)

Az elmúlt tíz évben soha nem érdekeltek minket a bevándorlók, most pedig mindenki az új népvándorlástól retteg. Ráadásul mindenkitől félünk, aki idejön és idegen.

Iszonyatosan jól működik a kormány bevándorlóellenes kampánya, ezt kár is lenne vitatni. 2015 áprilisa előtt Magyarországon nem nagyon beszélt senki a menekültekről vagy a bevándorlókról. Azért nem, mert, néhány kivétellel nem találkozott velük. Ahogy egyébként most sem, mégis sorra születnek olyan cikkek – főleg a kormánypárti sajtóban – amik szerint új népvándorlás öntheti el Európát, Magyarország pedig a végvárak között, elsőként eshet el.

Két dolgot ért el a kormány nagyon sikeresen

Az egyik az, hogy összekeverjük a bevándorlókat a menekültekkel, a politikai menekülteket mindenki mással, és úgy általában mindenkit, aki idegen és Magyarországra jön. Egyáltalán nem foglalkoztat már senkit az az egyébként kifejezetten fontos definíciós különbség, hogy valaki munkát vállalni és hosszú időre letelepedni jön hozzánk, esetleg azért vándorol, mert otthon éhenhalna, vagy egy gyilkos politikai rezsim elől menekül.

A mienknél – vagy a mostani európainál – egészségesebb szemlélettel nézve egyébként tök mindegy. Bárki jön ide, azt érdemes lesz befogadni, mert több és erősebb lesz tőle az ország, nem kevesebb és gyengébb.

S.I.K.E.R.

A másik hatalmas magyar győzelem, hogy elkezdtünk rettegni az ide érkező idegenektől. És erre még csak rá sem lehet fogni a klasszikus elefántcsonttornyos érvelést, hogy vidéken van hárommillió könnyen befolyásolható szavazó, akiket ezzel halálra lehet rémíteni. Nem egy felsőközéposztálybeli fővárosival találkoztam, aki ugyanúgy rettegett az új népvándorlástól.

Egy nagyon egyszerű grafikonon meg lehet mutatni, mennyire sikeres volt a második ügy. A Google Trends szerint az elmúlt tíz évben nem érdekelték Magyarországot a menekültek. Aztán április óta mindennél jobban.

 

Ugyanez van, ha bármilyen más kulcsszóra keresünk. Ezt a folyamatot látványosan a nemzeti konzultáció indította el.

 

Pedig ha a számokat nézzük, nem kellett volna észrevennünk semmit. Van Európának néhány pontja, ahol a migráció komoly és akut probléma. Görögország partjainak egy része, Lampedusa, vagy épp Calais. Ha itt élnénk, tényleg észrevennénk valamit az egészből. Most csak azért látjuk, mert iszonyúan jól fotózható helyszínek.

A.D.A.T.O.K.

2008 óta megháromszorozódott az Európába érkezettek menedékkérdelmeinek száma. 2008-ban még csak 226 330 menedékkérelmet adtak be az EU 28 (akkor még 27) tagországában. 2014-ben már 626 710-et. Ez egyébként 2013 és 2014 között ugrott meg nagyon, előtte jórészt stagnált.

A most Európába és Magyarországra érkező menekültek főként három országból érkeznek: Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból. Koszóvóból azért, mert nem túl jó hely, és már át lehet jutni a határon Szerbiába. Szíriából azért, mert aki ottmarad, azt vagy az Asszád-rezsim, vagy az Iszlám Állam, vagy a kettőhöz nem kötődő milíciák mészárolják le. Afganisztánt talán magyarázni sem kell. Mindenesetre mindhárom elég rossz hely, és mindhárom helyen nagyobb hullám érkezett mostanában. Bevándorló Törökországból is sok jön, de ők valódi bevándorlók, nem menekültek, bármennyire is szeretnénk őket összekeverni.

Az új népvándorlás

És akkor elmondom azt is, hogy miért nem vennénk észre ezeket a bevándorlókat akkor, ha a magyar kormány nem tolná őket az arcunkba. Ezért:

 

Ahhoz képest, hogy mennyien vagyunk Magyarországon, még mindig alig vannak bevándorlók. Túlzás lenne új népvándorlásról beszélni. Még akkor is, ha egész Európáról beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik