Belföld

Azt ismerik, hogy egy nyakas kun embert kínos ügyekről kérdeznek?

fazekas-sandor(210x140).jpg (Array)
fazekas-sandor(210x140).jpg (Array)

Csodás interjút adott Fazekas Sándor agrárminiszter, aki szerint még nem lesz baromfiáfa-csökkentés és a kisbirtoké a jövő. Kiss Szilárdról meg nem akaródzott beszélnie a nyakas kunnak.

“Nyilván mindenki, aki dolgozik, követhet el hibákat, ez most szerintem a sajtóra is érvényes. Ott is emberek dolgoznak, tévedtek.” Ez volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter véleménye arról, hogy a kormányközeli Napi Gazdaság arról cikkezett, távozhat a tárca éléről. Fazekas az Indexnek adott – néha a konkrétumoktól ódzkodó – interjút, ami hétfőn jelent meg.

Beszélt a brókerbotrányról, amiben a minisztériumhoz kapcsolódó TIG 400 millió forintot fektetett be bukott papírokba, ráadásul egy 2013-as tiltás ellenére. Fazekas állítja, nem tudtak arról, hogy a TIG ilyen befektetést eszközölt volna. Végül feljelentést is tettek a TIG vezetése ellen hűtlen kezelés gyanújával, de maga Fazekas nem érzi felelősnek magát az ügyben.

Semmi köze semmihez

Még kínosabb válaszok születtek Kiss Szilárd egykori agrárattasé, volt miniszteri megbízott ügyében, akinek ennek ellenére Fazekas szerint semmi köze nincs a minisztériumhoz. Pedig Kissnél az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatokat is feltárt, mégis megbíztak benne. Idézzük kérdések nélkül Fazekas összes Kissre vonatkozó “válaszát”:

“Annak az ügynek semmi köze a minisztériumhoz. (…) Majd a bíró megmondja, hogy követett-e el bűncselekményt. (…) Ön értesült arról, hogy kockázatokat tárt fel az átvilágítás? (…) Kormányülésen? A kormányülésen a kormány a kormányzással foglalkozik. Egyébként látták önök az átvilágítást? (…) De az átvilágítást nem látták. Én láttam, és mivel államtitkot képez, ezért erről többet nem kívánok mondani.”

Örömükben röföghetnek a disznók

Fazekas szerint követtek el vitatott döntéseket, de 2010-hez képest 42 százalékkal nőtt a hazai mezőgazdaság kibocsátása, szóval kihozták a legjobbat a szektorból. A sertéshús áfacsökkentéséről azt mondta, amikor az MSZP csinált hasonlót, akkor a kereskedők benyelték a különbözetet, a vásárlók nem éreztek árcsökkenést. A mostani esetben még ki kell várni, mit lépnek, de a feketegazdaság biztos visszább szorul. A sertés tőkehús esetén terveznek további csökkentést, de a baromfi még nincs napirenden.

 

Fazekas szerint amúgy azért olcsóbb az importhús, mert nincs rajta áfa vagy nem fizetik be, aztán feketén hozzák be hozzánk. Szerinte a magyar sertéstartók állják a versenyt a dánokkal, hollandokka, lengyelekkel is. Kérdésre hozzátette, hiába üzennének a csalóknak óriásplakátokon, nem olvasnák el őket.

Agitprop, nagybirtok és Simicska

A bevándorlós kormányagitációról elmondta, szerinte nem életszerű, hogy dolgozni akarnak, aki illegálisan átlépi a határt. Ha most nem állít gátat a kormány, akkor ezek az emberek mégis elvennék a magyarok munkáját. A kormány agitprop-gadjáratába illeszkedően kígyót-békát elmondott a menekültekről, akik leszedik a terményt, megrongálnak mindent, szemetelnek, zaklatnak stb. Szerinte a magyar mezőgazdaságra is rossz hatással lenne, ha a menekültek elkezdenének feketén dolgozni.

A miniszter szót ejtett arról a tervről is, hogy a kisbirtokok számát növelni akarják a nagybirtokok rovására, erre van a földtörvény, ami 1200 hektárban maximálja az egy gazda vagy cég által bérelhető állami földet. A Földet a gazdáknak program is a kisbirtokosokat segíti. A cél, hogy a földhasználók 80 százaléka családi gazdálkodó legyen, de azért a nagybirtokosoknak is hagynak némi koncot. Szerinte jók a trendek, 2010-ben még 50 százalék volt, mostmár 54 százalék a kisbirtokosok aránya. Szerinte egy évtized kell majd az átalakuláshoz.

Arról, hogy Simicska Lajos vagy más oligarchák befolyásoltak volna döntéseket vagy puhatolóztak volna, Fazekas így felelt: “Én egy karcagi, nyakas kun ember vagyok. Próbáljon valaki rám nyomást gyakorolni.” Beszélt még arról is, hogy az Alkotmánybíróság visszadobta a módosított földtörvényt, ami a nemzeti parkoktól elvette volna földek kezelését. Fazekas szerint eleve műbalhé volt az egész, de mindegy is, mert nem futnak neki újra a módosításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik