Belföld

A kormány kerítése sérti Magyarország történelmét

vasfüggöny (Array)
vasfüggöny (Array)

A Human Rights Watch emberjogi szervezet közzétette a jelentését a magyar-szerb határra tervezett négy méter magas kerítésről. Van, amiben tökutolsók vagyunk Európában.

A friss jelentésben leszögezik, az az ország tervez kerítést építeni a határra, amelyik 1989-ban segített lebontani a vasfüggönyt. A bevándorlás-ellenes plakátokról és a nemzeti konzultációról azt írják, a kormány úgy csinált beszédtémát a bevándorlókból és a terrorizmusról, hogy hazánkban a migránsok 9 százaléka kapja meg elsőre a menedékkérelmet, ami a legalacsonyabb szám egész Európában.

A HRW úgy látja, a kerítés nem oldja meg a problémát. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő is így látja, ő azt mondta, a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépés szükséges, de jelenleg a helyzet kezelésére – mint fogalmazott – “nem volt más választásunk”. A szervezet szerint a kormány ezzel az intézkedésével csak azt érheti el, hogy a menekültek Szerbiában ragadnak, ahol a rendőrök gyakran bántalmazzák őket.

A HRW leszögezi, hazánknak teljesítenie kellene emberi jogi kötelességét, nyitva kellene hagyni a határt a menekültek előtt. Különösen példamutató, hogy az az ország zárja le határait, ahonnan ’56-ban kétszázezren menekültek el, a kormány ezzel megsérti az ország történelmét, írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik