Belföld

A szocik hidegvágóval esnek Orbánnak

Nincs többé titok: íme, ebben közös a Jobbik, a gyurcsányisták és a szocik.

Vasárnap van, ez a hét közéleti uborkaszezonja, ilyenkor közleményt adnak ki a túlmozgásos (felelős) politikusok.

Nézzük csak.

A DK azt állítja kérdezve: „Csak azért kellett az úszó-vb, hogy tovább hízzon a Fidesz-holdudvar?”

Tovább is van: „Mint kiderült, a Fidesz új Simicskája, Garancsi István építheti bruttó 48 milliárd forintért a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság dagály utcai komplexumát. Ugyanakkor a Népszabadság szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már akkor megkötötte a közel 50 milliárd forintos szerződést a Market Építő Zrt-vel, amikor még meg sem született az ezt lehetővé tevő kormányhatározat. Ez azt jelenti, hogy már akkor tudták, hogy Garancsi építheti az uszodát, amikor még el sem kezdték keresni a pályázókat.”

Hát, nem lennénk az úszó-vb helyében.


Fotó: dr. Neményi

Mondjuk a turizmus helyében sem, ami, ha hihetünk a Jobbiknak (lassítsunk csak), nagyon ki vaqyon véreztetve.

Idézünk: „Egy hónapja jelent meg a sajtóban, hogy a 2015. évi költségvetési törvény eddigiektől eltérő rendelkezése miatt sok önkormányzat a nagyobb iparűzési adóerő képessége esetén nem kapja meg a beszedett idegenforgalmi adó után járó költségvetési támogatást, mely jelen esetben 1,55 forint minden beszedett adóforint után. A turisztikai szervezetek, szövetségek sürgették a megoldást, azonban Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a napokban már arról beszélt, hogy egyes javaslatok szerint “érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt”. A Jobbik tiltakozását fejezi ki ezen kormányzati javaslat ellen, mely az idegenforgalmi adó állami támogatásának megszüntetésével ismét milliárdokat venne ki a turizmusból élő önkormányzatok zsebéből.”


Fotó: dr. Neményi

Sőt: “Vannak olyanok, akik huszonöt évvel a valódi rendszerváltást követően, a Szent István-i törekvés tulajdonképpeni beteljesítése után újra vasfüggönyt húznának Európa és Magyarország közé. Nem nyirkos fémdrótból, hanem ideológiai és gazdasági zárványból font, illiberális vaskerítésből” – fogalmaztam néhány hónapja az orbáni rezsimről. Ekkor még nem tudhattam – ki hitte volna –, hogy hamarosan a nyirkos fémdrót fizikailag is megvalósul.

Narancs troll

És végül a szocik, konkréten az EP-képviselő Ujhelyi István. „Az MSZP legutóbbi pártértekezletén, a hivatkozott beszédemet követően jelképesen egy hidegvágót adtam át Tóbiás József pártelnöknek, kérve: bontsuk együtt, közösen az orbáni vasfüggönyt. Úgy látszik, mára nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak. A kormányzati ideológusok, a fizetett gondolkodók, írnokok és a narancsos trollhadsereg tagjai ismét csak hazaárulást kiáltanak, zsigeri ösztönösséggel fogalmaznak a migrációról és az azzal kapcsolatos álláspontokról. Pontosan úgy, ahogyan az aljas szándékból írt konzultációs kérdőíven. A célközönség megtaláltatott. Pedig ez a kérdés, ahogyan sok más sem egyszerűsíthető le fekete vagy fehér végletekre. Aki ezt teszi, annak fogalma sincs a világról és benne a mi helyünkről.”

És akkor mi lenne a megoldás?

“Legyen világos: mi, európai demokraták sem gondoljuk, hogy Európa befogadó- és teherbíró képessége végtelen. Mi sem gondoljuk, hogy a felduzzadt migrációs hullámot intézkedések nélkül lehet hagyni. De mi, felelősen gondolkodó európaiak, biztosan tudjuk: a bevándorlás nem zsigeri kérdés, nem lehet rá leegyszerűsített, primitív válaszokat adni… Hogy Európának választ kell adnia a problémára? Igen, mihamarabb. Hogy nem lehet végtelenszám és feltétel nélkül befogadni a százezreket? Bizonyosan így van. Hogy megfelelő válasz az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer? Nem feltétlenül, de kezdetnek jó viszonyulási pont. Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki. Az európai projekt legnagyobb vívmánya a határnélküliség, a szabad mozgás lehetősége. Aki szögesdrótokat emel bármelyik oldalon és bármilyen pitiáner politikai haszonszerzésből, az egyszerűen nem érti Európát. Annak más céljai vannak.”

A jövő héten interjúzni kéne ezt az Ujhelyit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik