Belföld

Vigyázat, a boltokban már megjelent az importdinnye

Dinnyekostolas(3)(960x640).jpg (Array)
Dinnyekostolas(3)(960x640).jpg (Array)

Többségében Görögországból jön az importdinnye, az árak egyelőre még magasak, nem ritka, hogy a dinnye kilójáért 150-170 forintot is elkérnek az üzletekben.

Erre figyelmeztet pénteki számában a Napi Gazdaság, szóval csak óvatosan. A lap írása szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: fennáll a veszélye annak, hogy mire a hazai dinnye bekerül a boltokba, az importért korábban elkért magas árakkal szemben a friss és érett magyar áruért már csak a töredékét kérik az áruházláncok a vevőktől.

Dorcsinecz Balázs dinnyetermelő, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) zöldségtermelői főbizottságának elnökségi tagja szerint az ideális az lenne, ha az áruházláncok a következő hetekben már nem tárolnának be nagyobb importkészleteket, hiszen július első hetében a magyar áru is megjelenik a piacon.

Szerinte a termelők szempontjából az lenne a legkedvezőbb, ha az idén 130-140, de legalább 120 forintos kilónkénti áron tudna elkezdődni a magyar szezon. Ez az ár vélhetően hétről hétre csökkenni fog, ahhoz azonban, hogy a termelőknek nyereségük is legyen, kilónként legalább 109 forintos bruttó fogyasztói árra van szükség. A szakember szerint száz forint alatt senkinek sem éri meg a termelés – írja a Napi Gazdaság.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint a szezonban átlagosan kilónként 40 forint felvásárlási ár kellene ahhoz, hogy nyereségesen termeszthessenek a magyar gazdák. Mivel a szezon végén már csak húsz forint körüli összeget hajlandók fizetni a kereskedők, ezért a korai dinnyét 70-80 forintért kellene eladni ahhoz, hogy legalább a termelésbe fektetett pénzüket visszanyerjék a termelők – írja a Napi Gazdaság.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy várhatóan júliusban, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elkezdődik a hazai görögdinnyét népszerűsítő marketingkampány.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig azt közölte a lap megkeresésére, hogy a szezon eleje mindig nagyobb kockázatot jelent, ezért az ellenőrzések ilyenkor jobban koncentrálnak ezekre a termékekre. Az útmenti kereskedőknél a termékek minőségét és nyomonkövethetőségét ellenőrzik, ha pedig termelőként árul valaki, akkor számíthat arra is, hogy a hatóság utánajár, valóban a saját termését árulja-e.

A Nébih szerint az utóbbi évek szigorúbb ellenőrzéseinek köszönhetően egyre kevesebben mernek már a termék származásával trükközni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik