Belföld

Gólyatábori erőszak: “Nem tehetem meg, hogy elengedem”

gólyatábor (Array)
gólyatábor (Array)

Túl vagyunk az érettségi időszakon, most már szinte minden középiskolás a ponthúzás miatt izgul, amikor eldől, ki melyik egyetemen, főiskolán folytatja. Jönnek a gólyatáborok is, amiket azonban beárnyékolnak az ott történt tragédiák.

“Azon gondolkoztam közben, hol fog elásni” – így emlékezett vissza az a lány, akit tavaly az ELTE tanítóképző karának fonyódligeti gólyatáborában erőszakolt meg K. Szilárd. Elmondása szerint el sem akart menni a gólyatáborba, mert nem ismert senkit, de barátai rábeszélték, hogy ne hagyja ki. Ennek ellenére jól érezte magát, egészen a támadásig.

A fotós támadót később szexuális erőszak miatt állították bíróság elé, hét év hat hónapot kapott, a határozat szerint legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Lavinát indított el

A tanítóképzős tragédia után sorra derültek ki a hasonló esetek. A 2013-as jogász gólyatáborban szintén szexuális erőszakot követtek el, az áldozat állítja: a szervezők rávették, hogy ne tegyen feljelentést. Később vizsgálat indult, az ÁJK-ról kizártak két hallgatót, mert szerepük volt erőszakos cselekmény feltárásában és kezelésében, mégis titokban tartották az ügyet. A lány szerint „a gólyatábor olyan, mintha egy szektában lennél, ahol agymosást akarnak végezni rajtunk”. Fény derült egy harmadik esetre is, ott cserben hagyták a hökösök a megerőszakolt lányt, segítségnyújtás helyett itatni kezdték, nem hagyták, hogy mentőt hívjon. Fertőzést is elkapott.

“Eddig vártam azt, hogy menjek”

A Hír24 olyan középiskolásokat keresett meg, akik már nem is teljesen középiskolások. Végeztek, egyetemre, főiskolára készülnek. A kérdés az volt, mennek vagy nem mennek. Mármint a gólyatáborba.

Judit egy vidéki város gimnáziumában végzett, az ELTE-BTK-ra készül, anglisztikára. Szinte biztos, hogy felveszik, egy rakás pontja lesz.

“Nagyon várom, hogy a fővárosban lakhassak, kollégiumba készülök. A tragédiák előtt vártam, hogy egy jót bulizzak a többi gólyával, de később úgy döntöttem, inkább nem megyek. Hallottam a fonyódligeti esetről és nagyon megijedtem. Biztos jobban oda fognak figyelni idén, de én a tábort inkább kihagyom.”

Ugyanígy gondolkodik Ilona is, az ő lánya egy fővárosi elit gimnáziumban végzős, a Corvinus az elsődleges cél, de bejelölték az ELTE-t is.

“Szokott járni bulizni, de nem tehetem meg, hogy elengedem a gólyatáborba.”

Arra a kérdésre, hogy erről a lányával is beszélt-e, azt mondja, igen, átbeszélték a dolgot. Azután döntöttek így, miután kijött az oktatási jogok biztosának jelentése. Ebben részletek olvashatók olyan szituációkról, amikor a résztvevők közül többeket leitattak, meztelenségre vettek rá. Sőt, egy “viccesnek” szánt játék kedvéért még csoportosan szexeltek is. “Ez ijesztő” – összegezte az anya.

Fotó: partyzoo

“Erre nem tudjuk felkészíteni őket”

Andris programtervező informatikus-hallgató lesz az ELTE-IK-n, ha minden jól megy. “Hát, nem egy lányos szak, képzelem, milyen lehet a gólyatábor is. Mindenképpen megyek, de fiúként is megdöbbentettek a kiderült szörnyűségek, ilyet nem lehet csinálni. Az eltusolás is nagyon gáz volt. Sok negatív dolgot hallottam középsulisként a hökösökről, de ez mindennek a legalja.”

Ildikónak végzős osztálya volt egy kelet-magyarországi középiskolában. Osztályfőnökként úgy gondolta, beszélnie kell arról a diákjaival, mi előtt állnak. “Sokan az utolsó évben az osztályfőnöki órákat matekra, történelemre használják, le vannak maradva, jön az érettségi, satöbbi. Sokan Pesten kezdik az egyetemet, így én inkább arról beszéltem nekik, mi várható, ha egyedül kell boldogulniuk. Az én gyerekeim is ott tanulnak, ezért tartottam fontosnak. Nyilván, sokakat eddig nem érdekelt, mit mondok. Ilyenkor másolták a házit vagy szundítottak egyet. Azonban a tavalyi gólyatábori események után a lányok megijedtek, láttam rajtuk. Erre azonban nem tudjuk felkészíteni őket. Én azt mondtam, ha szeretnének, menjenek el a gólyatáborba, senkit nem próbáltam lebeszélni, érezzék jól magukat, szórakozzanak, de csak ésszel.”

Egy biztonsági céget vezető férfi a Hír24-nek elmondta, több gólyatáborban is ott voltak már az elmúlt években, ismeri azt a két férfit is, akik az egyik tragédia után megszólaltak. “Mi tényleg csak azért vagyunk, hogy a megérkezésnél figyeljünk arra, ki mit visz be, illetve az esti bulikat felügyeljük. Nem lehetünk ott minden táborlakó mellett, bár idén biztos több embert kérnek majd a szervezők tőlünk.” Arra a kérdésemre, hogy mit tennének, ha erőszakos viselkedést tapasztalnak valakinél, úgy felelt, “az egészséges ítélő- és döntőképessége szerintem van annyira fejlett mindenkinek, hogy ilyenkor közbe kell lépni, meg kell védenünk az embereket.” Majd hozzáteszi:

“Láttad te, milyen képek jönnek fel, amikor beütöd, hogy gólyatábor?”

Láttam.

Fotó: vaskarika.hu

Biztonságos gólyatábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence nemrég arról beszélt, beterjesztették azt a módosító javaslatot, amely a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert diákok közös táborozását teszi biztonságosabbá. A módosításban tisztázták a hallgató és az egyetem jogviszonyát, a szervezeti és működési szabályzatokban (szmsz) ezentúl ki kell térni a gólyatáborok szervezésére is.

Továbbá a gólyatábor szervezője személyesen felel a táborért, az ott megrendezett programokért. Ennek a szervezőnek a neve, telefonszáma nyilvános, ezeket az adatokat a rendezvényi felhívásban fel kell tüntetni, valamint az egyetem rendelkezésére is kell bocsátani.

Vizsgálódtak, nem lesz gólyatábor

Kerestük az ELTE-t is az ügyben. Zaránd Péter, az ELTE-EHÖK elnöke elmondta, hogy az egyetem vezetése – a Hallgatói Önkormányzattal közösen – részletesen megvizsgálta a gólyatáborok korábbi szervezési gyakorlatát. Az Egyetem pszichológusok, kriminológusok, szociológusok, civil szervezetek és a Hallgatói Önkormányzat aktív közreműködésével hosszútávú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési stratégia megalkotásáról határozott. Ennek megalapozásaként az intézményben jelenlévő előítéletességet, erőszakot, áldozati attitűdöket ősszel egy részletes kutatás keretében tárják fel, ennek eredménye alapján pedig meghatározzák a szükséges további lépéseket.

“A kutatás eredményétől függetlenül döntés született arról, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Tanító- és Óvóképző Kar idén nem szervez gólyatábort, helyette – egyetemi helyszínen – orientációs napok megszervezésére kerül sor.”

Az ELTE közlése szerint a gólyatáborok és orientációs napok szervezésére az idei nyártól szabályzat vonatkozik, mely részletesen kitér a programok tartalmi megkötéseire, a szervezési, lebonyolítási feladatokra, valamint a felelősségi viszonyokra. A programok jellegét, tartalmát és azok szervezésnek garanciális elemeit a Hallgatói Önkormányzat előterjesztésére a karok vezetése hagyja jóvá és ellenőrzi. “Ugyanígy a résztvevők névsorát is előre le kell adni, amit szintén jóvá kell hagynia az egyetem vezetésének, így kerülhető el az, hogy külsősök is belépjenek a tábor területére” – mondta Zaránd. Emlékezetes, K. Szilárd külsős fotósként követett el szexuális erőszakot Fonyódligeten.

“A programban például nem szerepelhetnek olyan feladatok, amelyek keretében a résztvevők alkoholt fogyasztanak, vagy amelyek sértik a résztvevők emberi méltóságát. A szabályzat a gólyatábori házirendek alapját fogják szolgálni, melyet a rendezvény ideje alatt minden tábori résztvevő köteles betartani.”

Ráadásként a gólyatáborok szervezői számára a Hallgatói Önkormányzat idén érzékenyítő tréninget szervez. Több gólyatáborban a helyszínen is biztosított lesz a pszichológus tanácsadás.

 

Disclaimer: az ELTE jogi karára jártam, Pétert évek óta ismerem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik