Belföld

Az EBESZ emberséges bánásmódot kér a menekülteknek

határzár (Array)
határzár (Array)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felhívása szerint tagállamainak gondoskodniuk kell a menekülteknek és az egyéb migránsoknak az emberi jogairól.

“Az utóbbi időben több olyan esemény történt az EBESZ-tagországokban és azokon kívül, amelyek kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy egyes tagállamok milyen menekültpolitikát folytatnak. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy megoldásaik teljesen megfeleljenek az EBESZ-szel szemben tett vállalásaiknak, valamint más nemzetközi emberi jogi szabványoknak és kötelezettségeiknek is” – olvasható Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnökének felhívásában.

 
Fotó: MTI 

A menekültek világnapjának előestéjén közzétett, az MTI-hez eljuttatott felhívásában úgy fogalmazott: “A menekültek világnapja előtt tudatában kell lennünk abbéli felelősségünknek, hogy emberségesen kell bánnunk a menekültekkel és migránsokkal. Az államoknak továbbra is gondoskodniuk kell arról, hogy határaikon belül tiszteletben tartsák minden egyénnek – köztük a menekülteknek és az egyéb migránsoknak – az emberi jogait, és megakadályozzák ezeknek a kiszolgáltatott embereknek a hátrányos megkülönböztetését”.

A nap folyamán a Budapesten tárgyaló Michael Georg Link kétnapos látogatása végén sajtótájékoztatóján üdvözlendőnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, hozzátéve, most ennek megvalósításán a sor. Közölte: a kormányzat képviselőivel – mások mellett a külügyminiszterrel -, parlamenti képviselőkkel és zsidó szervezetekkel találkozott Budapesten, és felajánlotta az ODIHR támogatását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A megbeszélések alapján úgy tűnik, Magyarországon komolyan veszik az antiszemitizmus elleni harcot – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik