Belföld

Tessék, mutatunk egy bevándorlót, aki nem elvette a magyarok munkáját, hanem ad nekik

kulvinder(960x640).jpg (Array)
kulvinder(960x640).jpg (Array)

Van, aki Bécs helyett is Budapestet választja, és több magyarnak ad munkát, mint amennyit elvett. A Maharaja étteremlánc tulajdonosa pont ilyen bevándorló.

“A világon két helyen esznek főzeléket. Magyarországon és Indiában.”

Ezt mondja legalábbis Kulvinder Singh Jham. Egyébként ha valaki, akkor ő tudja. Indiában született, most a Maharaja étteremlánc tulajdonosa Magyarországon. Bevándorló, akire nagyon nehezen lehetne ráfogni, hogy elvette volna a magyarok munkáját, vagy ne tartaná tiszteletben a magyarok törvényeit és kultúráját.

Persze lehet addig bűvészkedni a bevándorló fogalmával, amíg kiderül, hogy Kulvinder Singh Jham sem ez. Korábban is láttuk már ezt egy kelet-magyarországi faluban a jemeni polgármesterrel. Ha valaki itt tanult és évtizedek óta itt él, nyilván nem lehet bevándorló, mert a bevándorló épp most lépte át a határt.

Bécs helyett Budapest

Kulvinder 22 éve él Magyarországon. A felesége magyar, Bécsben ismerték meg egymást, ahol együtt tanultak. Vele költözött Magyarországra, majd az első éttermét 1994-ben nyitotta meg

A történetét a LeFood nevű nemrég indult ételrendelő oldal riportsorozatában mondta el, tőlük kaptuk meg a videót és ezután tettünk fel még egy pár kérdést neki. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a kormány mostani kampányával ellentétben rengeteg bevándorló van, akik értéket teremtenek, hozzáadnak Magyarországhoz. Szerves részei a magyar társadalomnak, a gyerekeik magyarul beszélnek, hiszen ők is magyarok.

Szóval 1994. Ekkor indította el az első éttermét. Kis hely volt, és azért csinálták meg, mert Kulvinder szeretett volna otthoni ételeket enni, és szerette volna megmutatni a családjának is, hogy milyen az indiai konyha. Le akart ülni és ráérősen megvacsorázni, ahogy otthon csinálta volna, autentikus indiai ételekkel.

Az utcán álltak sorban

A rendszerváltás utáni Magyarországon viszont nem volt valódi indiai étterem. Nem voltak friss hozzávalók sem, hiányoztak a fűszerek, a joghurt, a fagyasztott zöldségek. Nagyon nehéz volt ezeket 1994-ben beszerezni.

Azt mondja, akkora siker lett már az elején, hogy az emberek az utcán álltak sorban az esőben, ezért a személyzet próbálta őket engesztelni sörrel vagy üdítővel. Az étterem kicsi volt, sokat kellett várni, hogy felszabaduljon végre egy hely.

Mint a jóga

Eleinte ő maga főzött, és a családja segített felszolgálni, egészen addig, amíg fel nem tudott venni szakácsokat. Ők egyébként még indiaiak és nepáliak. Ők főznek, de a többiek magyarok. Magyarországon négy Maharaja étterem van, de már Szlovéniában is nyitottak egyet. Ezzel amúgy szórakoztató módon egyike lettek a kevés külföldre terjeszkedő magyar üzletnek. Van például CBA Horvátországban, Fornetti Kisinyov főterén és Maharaja Szlovéniában.

Kulvinder szerint egyébként az evés nemcsak a táplálkozásról szól, hanem az egészségről és a gyógyításról is, kicsit úgy, mint mondjuk a jóga. Minden hozzávalónak, minden fűszernek megvan a maga feladata. Minden fűszernek kettős funkciója van, nemcsak ízt ad, de gyógyít is, mint például a csillagánizs, amiről azt mondja, megnyugtatja a gyomrot a fűszeres indiai ételek után. Így már érthető, miért is tart az egész étkezés olyan sokáig az indiaiaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik