Belföld

Kiakasztotta a pápa a republikánusokat

Az egyházfő a környezetvédelem érdekében szólalt fel. Az amerikai konzervatívok azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán köze lenne a témához.

Késlekedés nélkül hozzá kell látni a fosszilis energiahordozók lecseréléséhez – áll Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikájában, mely arra szólítja fel a világ gazdagabb nemzeteit, hogy változtassanak életmódjukon a bolygó ökoszisztémájának védelmében.

A 192 oldalas dokumentum nagy hangsúlyt fektet az emberi tevékenység nyomán bekövetkező klímaváltozás kérdésére. Bűneink a földben, a vízben, a levegőben és minden életformában nyomot hagynak – fogalmazott az egyházfő.

Az ENSZ klímavédelmi felelőse, Christiana Figueres azt mondta: reméli, a pápa szavai hatással lesznek a Párizsban decemberben rendezendő klímavédelmi konferencia résztvevőire. A fejlődő országoknak segítségre van szükségük, hogy alkalmazkodni tudjanak a már elkerülhetetlen változásokhoz és tiszta energia felhasználásával próbálják csökkenteni a további negatív hatásokat – tette hozzá. A pápai enciklika külön hangsúlyozza a gazdagabb nemzetek erkölcsi felelősségét ebben.

Az amerikai republikánusok ugyanakkor igencsak hűvösen fogadták az egyházfő álláspontját, Jeb Bush elnökjelölt hívő katolikusként is elutasította azt. A konzervatívok már korábban jelezték, hogy visszacsinálnák Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit, Bush pedig egyenesen azt nyilatkozta: ha a gazdaságpolitikában sem hagyatkozik a püspökök, érsekek és a pápa álláspontjára, a környezetvédelmi politikában sem fog. Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt pedig azt is megkérdőjelezte, hogy a pápának egyáltalán lehet szava a klímapolitikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik