Belföld

Göncz Árpád részvétét fejezte ki a török elnök halála miatt

Suleyman Demirel (Array)
Suleyman Demirel (Array)

A két elnök számos alkalommal találkozott, például amikor a török politikus többször Budapesten járt.

A Magyar Köztársaság volt elnökének részvétnyilvánítását Gulyás András titkárságvezető továbbította Sakir Fakili budapesti török nagykövetnek.

A közleményben felidézik, a két elnök számos alkalommal találkozott, és azt is, hogy a török politikus többször járt Budapesten. 1992-ben még kormányfőként fogadta őt Antall József miniszterelnök, 1994-ben pedig már államfőként nyitotta meg a Nagy Szulejmán és kora című kiállítást a budai Várban.

 
Fotó: Europress 

Suleyman Demirel 1997-es budapesti látogatásán jelentette be, Törökország támogatja Magyarország csatlakozását a NATO-hoz. Göncz Árpád és Suleyman Demirel megállapodásának eredményeként valósult meg a Topkapi szerájban őrzött felbecsülhetetlen értékű középkori zenei gyűjtemény, az Isztambuli Antifonálé restaurálása és hasonmás kiadásának magyarországi megjelentetése, amelyet Dobszay László zenetudós kezdeményezett – írták.

Suleyman Demirel volt török elnök kilencven éves korában, szerdán hunyt el szívrohamban. Demirel, aki Törökország elmúlt fél évszázadának egyik kiemelkedő alakja volt, 1993 és 2000 között töltötte be az államfői posztot, betetőzéseként annak a politikai karriernek, amelynek során öt ízben volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik