Belföld

Úgy szavazták meg az újratitkosítást, hogy azt sem tudták, miről van szó

Az eredeti módosító indítvány KDNP-s előterjesztője sem tudta megmondani, mit szavaztak meg. Az Index írt belőle cikket.

A június 9-ei salátatörvény elfogadásával megszűnt az ügyvédi irodák közzétételi kötelezettsége, holott a rendelkezés annyira új volt, hogy a bevételeket első alkalommal június 1-jén kellett volna publikálni – számol be az Index. A közzétételben megjelentek volna asz osztalékok és a nyereség is, így például megtudhattuk volna, mennyit kaszáltak az ismert fideszes (például papcsák ferenc) és más pártokhoz köthető ügyvédi irodák.

Az újratitkosítást csendben készítették elő, az első sajtóhír ezzel kapcsolatban a módosítás elfogadása után, szerdán jelent meg. Az Index információi szerint egyesügyvédi irodák mégis rögtön a parlamenti szavazás után ostromolni kezdték a kamarákat azt kérve, hogy a kamara azonnal függessze fel a közzétételeket, és ne várja meg a törvénymódosítás hatályba lépését, kérésüket azonban elutasították.

A tárca nem támogatta, a Fidesz-KDNP megszavazta

A javaslatot az igazságügyi miniszter terjesztette be május elején, de akkor még a közzététel eltörlése nem szerepelt benne, a bevételek újratitkosításáról szóló rész a a parlament igazságügyi bizottsági vitája során került bele május 19-én. A módosítót a tárca hivatalosan nem támogatta, de a Fidesz-KDNP-s tagok megszavazták. Igennek szavazott Teleki László (MSZP), Apáti István és Staudt Gábor (Jobbik) is, Bárándy Gergely (MSZP) és Kész Zoltán pedig nem voltak jelen.

A módosító a törvényalkotási bizottságon is átment, majd a parlamenti szavazáson is elfogadták – az LMP öt képviselőjének támogatásával. A MSZP nemet nyomott, a Jobbik tartózkodott. Az Index úgy tudja: a kormánypárti képviselők többségéhez hasonlóan semelyik ellenzéki párt nem volt tisztában azzal, hogy a csomagban ott szerepel az ügyvédi nyilvánosság visszavonása is.

Schiffer András elismerte: az ügyvédi bevételek titkosításáról szóló rész elkerülte a figyelmüket.Bárándy gergely MSZP-s politikus is megerősítette: nem volt nyilvánvaló az újratitkosításról való szavazás. A portálnak elmondta: négy hét alatt ötven-hatvan törvényt löktek eléjük, ő maga több esetében is pártja vezérszónoka volt, de fizikailag is lehetetlen a javaslatokat ebben a tempóban rendesen átnézni.

Az eredeti módosító javaslatot benyújtó Rubovszky György sem tudta, mit szavaz meg. A portál kérdésére azt válaszolta: ő egyáltalán nem hallott róla, hogy eltörölték volna a közzétételi kötelezettséget.

A fidesz eközben azt állítja: a kamarák kérték a módosítást, mivel a közzététellel sérülhetett volna az ügyvédi titoktartás. A budapesti, illetve az országos ügyvédi kamaránál viszont úgy nyilatkoztak: semmilyen formában nem kezdeményezték az alig néhány hónapos „üvegzseb” eltörlését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik