Belföld

Szijjártó hazug tudósítások és kettős mérce ellen küzd

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)

A külügyi tárca vezetője úgy véli, az Európai Bizottsággal lezajlott konzultációk alapján minden magyar kormányzati és parlamenti döntés megfelel az európai értékeknek és jogszabályoknak.

A tárca vezetője az M1 műsorában felidézte, hogy az elmúlt években sok “hazug tudósítás” jelent meg Magyarországról, és több alkalommal alkalmaztak az országgal szemben kettős mércét. Holott – mint kiemelte – az elmúlt öt évben a magyar kormány folyamatosan konzultált az Európai Bizottsággal, minden jelentős magyar parlamenti vagy kormányzati döntésről egyeztettek, s a jelentősebb kérdésekben végül meg is tudtak állapodni. Szijjártó Péter megjegyezte: ez az élet normális rendje.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy csütörtökön Brüsszelben a Visegrádi 4-ek országai miniszterelnöki és külügyminiszteri egyeztetést tartottak a bevándorlási kérdésekről. A miniszter azt mondta: mind a négy ország megerősítette azt az álláspontját, hogy az Európai Tanács korábbi döntésének megfelelően az önkéntesség elvét képviselik. Továbbra is rossz és elvetendő ötletnek tartják, hogy az Európai Unió kötelezően előírná tagországai számára bizonyos számú bevándorló befogadását.

A visegrádi országok kormányfői és külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy ennek a problémának a megoldása nem az Európai Unióban, hanem azon kívül van. Szijjártó Péter példaként emelte ki, hogy amikor fejlesztési programokról, kereskedelmi, gazdasági együttműködésről tárgyalnak olyan országokkal, ahonnan a bevándorlók érkeznek, feltételeket kell szabni. Minden támogatásnak úgy kell hasznosulnia, hogy az ott élő emberek ne kényszerüljenek arra sem gazdasági, sem politikai okokból, hogy elhagyják országukat – tette hozzá a külügyi tárca vezetője, megjegyezve: azt pedig egy legitim és helyénvaló vitának tartja, hogy lehet-e menekültnek nevezni azt az embert, aki egy biztonságos országból érkezett Magyarországra.

A külgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy amikor a dél-amerikai társadalmak kezdtek megerősödni, akkor Európa el volt foglalva a saját gazdasági kihívásaival, így Kína és Oroszország előnyösebb helyzetben van dél-amerikai együttműködéseit illetően. Ezért Szijjártó Péter szerint Európának komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy a latin-amerikai országokkal minél több szabadkereskedelmi és biztonságpolitikai együttműködési szerződést kössön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik